AZ heeft geen kind aan Groningen en pakt in ieder geval tijdelijk de koppositie

AZ heeft geen kind aan Groningen en pakt in ieder geval tijdelijk de koppositie

1 oktober - 20:44 Laatste update: 21:00
176

AZ heeft zich in ieder geval voor enkele uren verzekerd van de koppositie in de Eredivisie. De ploeg van Pascal Jansen won zaterdag met 1-4 op bezoek bij FC Groningen.

Bij AZ keerde Jesper Karlsson na zijn lange blessure terug in de basis. Dat deed hij als valse spits, omdat zowel Jens Odgaard als Vangelis Pavlidis niet beschikbaar was. De Zweed leek zijn rentree al na drie minuten op te luisteren met een treffer, maar doelman Michael Verrips bracht nog redding. In de rebound was Dani de Wit echter het meest attent, waardoor de Alkmaarse bezoekers al snel aan de leiding kwamen.

Al snel kreeg Groningen een tweede tegenvaller te verwerken. Liam van Gelderen moest zich met een hamstringblessure laten vervangen door Damil Dankerlui. Na een kleine twintig minuten viel vervolgens ook de 0-2 via Karlsson, die al eerder dichtbij was. AZ walste zodoende over de ploeg van Frank Wormuth heen, maar doelpuntenmaker Dani de Wit moest zich kort voor rust wel laten vervangen door Riechedly Bazoer.

Desondanks leek er geen vuiltje aan de lucht voor de Alkmaarders. Toch werd het kort voor rust weer spannend. Een lange bal viel voor de voeten van Ricardo Pepi, die vallend en draaiend de 1-2 wist binnen te schieten. Met Mayckel Lahdo voor Karlsson stond AZ niet toe dat Groningen helemaal terugkwam, al leek het duel in de tweede helft heel even te kunnen kantelen. Na ruim een uur werd Milos Kerkez echter de diepte ingestuurd en hij tikte met buitenkant voet de 1-3 binnen.

AZ werkte vervolgens nog wat aan het doelsaldo. Lahdo maakte het vierde doelpunt voor de Noord-Hollanders, maar de credits gingen naar een andere invaller. Met een prachtige controle en dito pass creëerde Peer Koopmeiners de kans. Door de ruime zege heeft AZ nu twintig punten, twee meer dan Ajax en PSV. De Amsterdammers kunnen later op de avond wel weer passeren als Go Ahead Eagles wordt verslagen.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

 

 

Plaats een reactie