Yilmaz: 'Heb soms het idee dat voetbal voor jullie meer hobby is dan werk'

Yilmaz: 'Heb soms het idee dat voetbal voor jullie meer hobby is dan werk'

06-10-2022 10:49 Laatste update: 14:44
28

Langzaam maar zeker past Burak Yilmaz zich aan aan de Nederlandse cultuur. In een interview met het Algemeen Dagblad blikt de spits terug op zijn eerste maanden als spits van Fortuna Sittard.

Met het nodige tromgeroffel kwam Yilmaz binnen. Na het ontslag van Sjors Ultee zou hij de opstelling bepalen en liet hij zich bij vlagen negatief gelden door emotioneel te reageren, bijvoorbeeld door de bal bij een achterstand uit de handen van een ballenjongen te grissen. "Ik besef dat ik een voorbeeldfunctie heb en als ik terugkijk op die actie ben ik er niet trots op", zegt Yilmaz. "Maar ook dat komt weer voort uit die drang om per se te willen winnen. Als je nog maar kort de tijd hebt een 2-1 achterstand om te buigen, dan ga je toch tot over dat randje?"

Yilmaz boekte de nodige successen bij onder meer Besiktas, Fenerbahçe, Galatasaray en Lille OSC, zijn laatste club. De Turkse spits zegt er altijd keihard voor gewerkt te hebben. "Ik vind de Eredivisie geweldig, meen ik echt. Ik hou van de branie, van het verzorgde spel. Maar soms heb ik het idee dat voetballen voor jullie meer hobby is dan werk. Na een nederlaag zie je spelers, ook die van Fortuna, soms snel alweer lachen. Dat begrijp ik niet. Ik weet niet beter dan dat een nederlaag het einde van de wereld betekent. Ik moet heel erg wennen aan die relaxte benadering."

Yilmaz vuurt na elke training nog wat vrije trappen op het doel af. Dat doet hij bewust. "Ik snap de voetballers niet die dit níét doen. En dat zeg ik ook geregeld tegen de jongens van Fortuna. De vrije trap is zo'n belangrijk wapen. Je kunt er duels mee beslissen. Train erop, zorg dat je tweebenig bent!", zegt Yilmaz, die het daar ook regelmatig over heeft gehad met Pierre van Hooijdonk, voormalig assistent van het Turkse elftal.

"Het is zo'n kleine moeite, na de training tien vrije trappen nemen. Kijk, Nederlanders kunnen geweldig voetballen. Als ze nou ook nog eens echt investeren in bijvoorbeeld de vrije trap, worden ze nóg completer. Gewoon doen. Je krijgt er zoveel voor terug."