Alles over de loting voor de EK-kwalificatie: wie kan Nederland treffen?

Alles over de loting voor de EK-kwalificatie: wie kan Nederland treffen?

9 oktober - 10:30 Laatste update: 10:30
21

Het WK 2022 staat voor de deur en ook de Final Four van de Nations League moet nog gespeeld worden, maar de UEFA richt zijn blik alweer op het Europees kampioenschap 2024 in Duitsland. VoetbalPrimeur zet op een rij wat je moet weten over de loting voor de EK-kwalificatie.

Wanneer is de loting voor de EK-kwalificatie?
De loting voor de kwalificatie van het EK 2024 vindt op zondag 9 oktober plaats in Frankfurt. Vanaf 12.00 uur zullen de UEFA-bobo's de balletjes gaan trekken. In totaal verdwijnen 53 landen in de koker. Duitsland is als gastland automatisch geplaatst voor het eindtoernooi en ontbreekt tijdens de loting. Rusland is niet welkom vanwege de oorlog in Oekraïne.

Wat is de potindeling voor de loting van de EK-kwalificatie?
Goed nieuws voor het Nederlands elftal: de potindeling voor de loting voor de EK-kwalificatie wordt gebaseerd op de resultaten in de Nations League. Oranje eindigde als eerste in zijn Nations League-poule en geldt in Frankfurt als groepshoofd. Daarmee worden meerdere toplanden ontlopen. Wel zijn Frankrijk en Engeland nog potentiële tegenstanders, maar een heel groot probleem hoeft dat niet te zijn. Daarover lees je hieronder meer.

Wie plaatsen zich voor het EK?
De 53 landen worden verdeeld over zeven groepen van vijf teams (A t/m G) en drie groepen van zes teams (H t/m J). Door de deelname aan de Final Four in juni volgend jaar, weet Nederland nu al dat het in één van de kleinere poules terechtkomt. Bovendien plaatsen de eerste twee landen uit elke groep zich rechtstreeks voor het EK. Zelfs als Oranje het op moet nemen tegen een topland als Engeland of Frankrijk is er nog geen vuiltje aan de lucht.

Ook als Nederland onverhoopt niet bij de eerste twee eindigt, is er nog een vangnet. Dan komt Oranje in de play-offs terecht. Daarin strijden twaalf landen om de laatste drie tickets voor het EK. In totaal nemen 24 landen deel aan het EK. Met Duitsland als gastheer is dus al één ticket vergeven.

De potindelingen voor de loting van de EK-kwalificatie:
Nations League-pot
Nederland
Kroatië
Spanje
Italië

Pot 1
Denemarken
Portugal
België
Hongarije
Zwitserland
Polen

Pot 2
Frankrijk
Oostenrijk
Tsjechië
Engeland
Wales
Israël
Bosnië-Herzegovina
Servië
Schotland
Finland

Pot 3
Oekraïne
IJsland
Noorwegen
Slovenië
Ierland
Albanië
Montenegro
Roemenië
Zweden
Armenië

Pot 4
Georgië
Griekenland
Turkije
Kazachstan
Luxemburg
Azerbeidzjan
Kosovo
Bulgarije
Faeröer Eilanden
Noord-Macedonië

Pot 5
Slowakije
Noord-Ierland
Cyprus
Wit-Rusland
Litouwen
Gibraltar
Estland
Letland
Moldavië
Malta

Pot 6
Andorra
San Marino
Liechtenstein

Wanneer begint de EK-kwalificatie?
De eerste groepswedstrijden in de EK-kwalificatie zijn op 23 maart 2023. Dan staat Oranje weer onder leiding van Ronald Koeman, die na het WK Louis van Gaal opvolgt als bondscoach. De laatste duels in de poules worden tussen 19 en 21 november 2023 gespeeld. Voor het geval het misgaat voor het Nederlands elftal: de play-offs zijn in maart 2024. Het EK begint vervolgens op 14 juni en de finale is een maand later, op 14 juli 2024.

Wat zijn de speelsteden van het EK 2024?
Het toernooi wordt in de zomer van 2024 gespeeld in Berlijn, München, Dortmund, Gelsenkirchen, Stuttgart, Keulen, Hamburg, Leipzig, Düsseldorf en Frankfurt.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

 

 

Plaats een reactie