Ook in Argentinië gaat het mis: minstens één dode na inzetten van traangas

Ook in Argentinië gaat het mis: minstens één dode na inzetten van traangas

7 oktober - 07:34
6

De Argentijnse competitiewedstrijd tussen Gimnasia La Plata en Boca Juniors is donderdag uitgelopen op een tragedie, zo melden media in het land. Na hevige ongeregeldheden kwam een 57-jarige supporter om het leven.

Onder meer El País meldt dat er sprake was van 'oververkoop', waardoor honderden fans van Gimnasia het stadion probeerden binnen te komen, terwijl de tribunes al vol zaten. De politie schoot met rubberen kogels en besloot traangas in te zetten, maar daar kregen ook de mensen in het stadion last van, waaronder de spelers. Al na negen minuten werd het duel daarom gestaakt.

Tijdens de ongeregeldheden kwam het tot confrontaties tussen fans en politie. Daarbij werd een cameraman geraakt door rubberen kogels en moesten minimaal honderd mensen met verwondingen naar het ziekenhuis worden gebracht. Eén supporter kwam door hartfalen om het leven, zo bevestigen de autoriteiten. Gimnasia en de politie wijzen ondertussen met de beschuldigende vinger naar elkaar. De club ontkent dat er meer kaartjes zijn verkocht dan toegestaan. 

De Argentijnse voetbalbond (AFA) heeft een statement naar buiten gebracht om de gebeurtenissen te veroordelen. 'De AFA keurt de gebeurtenissen rondom het stadion van Gimnasia sterk af en is toegewijd aan het uitbannen van zulke incidenten, die ingaan tegen de geest van het voetbal.' Verdediger Leonardo Morales van Gimnasia spreekt van een 'bizarre' situatie. "Mijn zoontje van twee kon niet ademen. We maken ons ernstige zorgen over de mensen op de tribune. We speelden een normale wedstrijd en plots voelde het alsof onze familieleden bijna overleden."

Dat de politie traangas inzette is controversieel na de stadionramp in Indonesië van vorig weekeinde. Daarbij kwamen zeker 125 mensen om het leven. Overigens zijn in Argentinië sinds 2013 al geen uitfans meer welkom bij duels in de provincie Buenos Aires vanwege supportersgeweld.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie