KNVB en clubs zien niets in verbod op uitfans: 'Dat zou een enorm zwaktebod zijn'

KNVB en clubs zien niets in verbod op uitfans: 'Dat zou een enorm zwaktebod zijn'

14-10-2022 08:49 Laatste update: 08:49
40

De KNVB en een aantal Nederlandse voetbalclubs wil niet dat uitfans voortaan geweerd worden. Vorige week vrijdag lagen de uitfans van FC Den Bosch onder een vergrootglas na een aantal incidenten voorafgaand en tijdens het duel met Willem ll. 

Tijdens het duel werd er vuurwerk op het veld gegooid en moest het vak met bezoekende Den Bosch-supporters ontruimd worden. Jan Gösgens, technisch manager van de Bosschenaren, deed na afloop een opmerkelijke uitspraak: "We moeten gewoon stoppen met uitpubliek."

Zijn uitspraak kan vooralsnog niet op heel veel steun uit de voetbalwereld rekenen. Frank van Mosselveld, algemeen directeur van RKC Waalwijk, erkent in gesprek met het Algemeen Dagblad de problematiek. Hij wil echter niet dat één groepje het voor de rest verpest. "Die nuance moeten we blijven maken, vind ik. In plaats van je te laden leiden door die groep, zou je moeten redeneren: hoe kunnen we ons gastvrij opstellen naar de 99 procent normale voetbalsupporters? Maar één ding staat voor mij als een paal boven water: uitfans consequent weren zou een enorm zwaktebod zijn."

Jordens Peters, algemeen directeur van Roda JC, sluit zich aan bij de mening van Van Mosselveld. "Het is de makkelijkste weg om te zeggen: vanwege een kleine groep vervelende supporters, laten we helemaal maar geen uitsupporters meer toe. Beter zou het zijn om de juíste oplossing te kiezen. Ofwel: in samenspraak met de clubs zorgen voor een persoonsgerichte aanpak, waarbij je alleen de paar rotte appels niet toelaat. Zo zijn de échte fans tenminste niet de dupe."

Ook de KNVB ziet niets in een dergelijk scenario. "De clubs, het OM, de lokale driehoek, de supporterscoördinatoren niet te vergeten; iedereen werkt keihard om het voetbal leuk te houden. Ter illustratie: bij het overgrote deel van de wedstrijden gebeurt niets vervelends. Als we op deze lijn verder gaan, de verpesters aanpakken, geloof ik erin dat we incidenten verder gaan terugdringen."