Sneijder vermoedt transferpolitiek bij Ajax: 'Spelers vinden het niet meer fijn'

Sneijder vermoedt transferpolitiek bij Ajax: 'Spelers vinden het niet meer fijn'

14-10-2022 21:30 Laatste update: 21:37
154

Wesley Sneijder vermoedt transferpolitiek bij Ajax en kijkt naar de rol van Milos Malenovic, de zaakwaarnemer van zowel Dusan Tadic als Alfred Schreuder. In Amsterdam gaat al langer het verhaal dat Malenovic een belangrijke rol gespeeld heeft bij meerdere transfers van Ajax.

De druk staat er vol op bij Ajax, dat niet alleen van Liverpool verloor in de Champions League, maar ook twee keer hard onderuit ging tegen Napoli. "Ik mag Alfred heel graag, echt een goede man, maar het lijkt alsof hij uit zijn rol gaat. Hij voelt zich niet prettig in deze positie", zegt Sneijder bij Veronica Offside. "Het liefst brandt hij alles af en wil hij vertellen hoe het zit, nu moet hij het mooier maken dan het is. Als hij heel eerlijk is, moet hij wellicht moddergooien richting het bestuur. Kijk welke spelers hij heeft, daar word je als trainer niet heel vrolijk van."

Sneijder claimt dat Malenovic een flinke vinger in de pap heeft bij Ajax en vermoedt politiek. "Die heeft een rol in meerdere dingen. Het schijnt dat die zaakwaarnemer veel te vertellen heeft binnen de club. Ik was benieuwd naar de opstelling van Ajax tegen Napoli en hoopte dat Schreuder met Kudus in de spits, Bergwijn op links en Berghuis op rechts zou starten. Ik vraag me af waarom hij weer voor Kudus in de spits koos, Klaassen als vervanger van Tadic en niet voor Brobbey en Kudus."

"Is dat politiek of technisch? Ik wil dat laatste bijna niet geloven. Ik heb sterk het gevoel dat er weer discussie zou zijn over Tadic en het min of meer klaar zou zijn als het goed zou lopen met Kudus en Brobbey en Ajax van Napoli had gewonnen. Ik heb Alfred heel hoog zitten, maar als hij het om andere redenen doet, vind ik dat heel kwalijk. Misschien heeft de zaakwaarnemer van Tadic een beetje macht. Ik ben benieuwd in hoeveel deals de zaakwaarnemer betrokken is geweest. Het kan toch niet zo zijn dat er twee spelers spelen van de negen die gehaald zijn? Dat is onmogelijk."

"Ik denk dat ik gelijk heb", zegt Sneijder meteen. "Ik hoor links en rechts wat dingen, ook intern. Spelers vinden het ook niet meer fijn. Ik snap dat spelers geen openheid van zaken kunnen geven. Nee, ze hebben geen moeite met de trainer, maar wel met de gang van zaken. Het is binnen Ajax duidelijk dat de zaakwaarnemer van Tadic heel veel macht heeft."

Sneijder hoopt dat Ajax een ervaren technisch directeur aan gaat stellen. "Er moet iemand komen die niet alleen maar 'ja' knikt, maar een sterke persoonlijkheid met een netwerk, verstand van voetbal en die niet op de stoel van de trainer wil zitten. Hij moet zorgen dat de deur voor bepaalde mensen dichtblijft", zegt de recordinternational van Oranje, die zelf ook een rol kon krijgen bij Ajax. "Na het vertrek van Overmars hebben we gesprekken gehad, maar ik heb niets meer vernomen. Dan is het boek dicht. Het is niet meer aan de orde, ik heb ook andere plannen. Ik hoop dat er bij Ajax iemand komt die het allemaal rechtzet."