Xavi bespreekt rol Busquets en prijst Frenkie de Jong: 'Heel comfortabel'

Xavi bespreekt rol Busquets en prijst Frenkie de Jong: 'Heel comfortabel'

20-10-2022 09:16
38

Xavi ziet Frenkie de Jong het liefst in een centrale rol bij FC Barcelona, maar de Nederlander heeft op die plek concurrentie van Sergio Busquets. Spaanse media speculeren over een wisseling van de wacht, maar de trainer van de Catalanen verdedigt de routinier.

"Als we verliezen liggen we onder een vergrootglas. Dan wordt er naar twee of drie spelers en de trainer gewezen. Dat is normaal bij een club als Barça", vertelt Xavi in aanloop naar het La Liga-duel met Villarreal van donderdag. "Maar het is voor mij duidelijk dat Busquets erg belangrijk is. Vanwege zijn spel en omdat hij aanvoerder is."

Xavi bestrijdt dat de Spaanse routinier moet vrezen voor zijn plek. "Het is wel mogelijk dat hij rust krijgt in sommige wedstrijden. Hij zal niet alles spelen, dat is normaal. Maar dat betekent niet dat hij niet belangrijk is. Integendeel, hij is heel belangrijk voor ons."

De toekomst van Busquets is nog wel ongewis. Hij heeft een aflopend contract in Camp Nou. "De keuze is aan Busi. Ik heb Barcelona ook eens verlaten ondanks dat ze met mij wilden verlengen. We hebben nog andere opties voor zijn positie, zoals Frenkie en Franck Kessié", aldus Xavi.

De oefenmeester laat zich lovend uit over De Jong, die hij ook het liefst in een centrale rol ziet. "Frenkie is heel comfortabel aan de bal en zeker centraal. Bovendien biedt hij door zijn spel tijd en ruimte aan de centrale verdedigers. Hij moet het veld voor zich hebben en kan vanuit daar oplossingen bedenken."