Promes-zaak lijkt nog wel even te duren: 'Moeten mogelijk nieuw onderzoek doen'

Promes-zaak lijkt nog wel even te duren: 'Moeten mogelijk nieuw onderzoek doen'

21-10-2022 07:36
89 Reacties
Author profile picture

Nordin 't Hart

Het strafproces tegen Quincy Promes gaat vrijdagochtend om 9.00 uur na lang wachten van start. Het Openbaar Ministerie vervolgt de aanvaller voor poging tot moord, maar de zaak wordt niet direct inhoudelijk behandeld. Ook staat Promes nog niet terecht voor de andere strafbare feiten waarvan hij wordt verdacht. Dat laat het OM desgevraagd weten aan VoetbalPrimeur.

Het verhaal over Promes is bekend: de Oranje-international wordt ervan verdacht zijn neef in het been te hebben gestoken, in de zomer van 2020. Dat zou op een familiefeest in Abcoude zijn gebeurd. Er ligt stevig bewijs tegen de speler van Spartak Moskou: zo heeft hij de steekpartij al bekend in een afgetapt telefoongesprek. Daarnaast wordt Promes ook verdacht van drugssmokkel en huiselijk geweld.

Het strafproces rondom de verdenking van poging tot moord gaat vrijdag van start. Dan vindt een pro-formazitting plaats. Dat betekent dat de zaak na twee jaar nog niet inhoudelijk behandeld wordt. Dat komt doordat Promes is gewisseld van advocaat. Zijn vorige vertegenwoordiger, Gerard Spong, werd namelijk ziek. Promes wordt nu bijgestaan door Robert Malewicz, die Willem Holleeder in het verleden ook heeft vertegenwoordigd.

'Ik weet niet hoelang het gaat duren'
Een woordvoerder van het OM legt uit waarom de zaak nog steeds niet inhoudelijk behandeld kan worden. "De nieuwe advocaat van Promes heeft aanvullende wensen voor het onderzoek", zegt hij. "Hij wil deze graag indienen bij de rechter en dat is mogelijk in de pro-formazitting van vrijdag. We doen geen pro-formazitting omdat ons onderzoek nog niet klaar is: dat is op dit moment namelijk afgerond."


Promes zit op de grond tijdens een wedstrijd van Spartak Moskou

De woordvoerder durft nog niet te zeggen of de tweede Promes-zitting snel plaats zal vinden. Daarin zal de zaak in ieder geval wel inhoudelijk worden besproken. "Als de rechtbank luistert naar de wensen van de advocaat, dan moet er weer nieuw onderzoek gedaan worden. Ik weet niet hoelang dat gaat duren."

Onduidelijkheid over andere verdenkingen
Promes wordt ook verdacht van drugssmokkel en huiselijk geweld. Die verdenkingen worden echter niet meegenomen in de komende zittingen. Het OM kan daar geen uitleg over geven. "Daar hebben we ons nooit over uitgelaten", laat de woordvoerder weten. "Promes staat nu terecht voor poging tot moord. We doen op dit moment geen uitspraak over alle andere dingen die in de media zijn verschenen."

Het lijkt dus nog wel even te duren voordat Promes hoort of hij schuldig wordt bevonden aan poging tot moord of niet. Er zit schot in die zaak, maar het is onduidelijk hoe het ervoor staat met de andere aantijgingen rond Promes. De kans lijkt in ieder geval groot dat ook die zaken een vervolg krijgen. 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s