Wat de KNVB doet met Joey Kooij is echt ongekend, slecht werkgeverschap

"Wat de KNVB doet met Joey Kooij is echt ongekend, slecht werkgeverschap"

28-10-2022 18:20 Laatste update: 18:55
72

Joey Kooij is door de KNVB aangesteld om de wedstrijd AZ - FC Volendam in goede banen te leiden. Daar wringt meteen de schoen, omdat AZ een sponsor heeft waar Kooij werkzaam is. Het gaat om het bedrijf Elfi, waar Kooij actief is als property development manager.

Daar is De Telegraaf achtergekomen. 'Meerdere bronnen vinden de keuze van scheidsrechterbaas Dick van Egmond om Kooij die wedstrijd te geven van slecht werkgeverschap getuigen. In hun ogen kan hun collega het bij een dubieus geval in de slotfase nooit goed doen', schrijft de krant. 

Dat Kooij werkzaam is bij een bedrijf dat AZ sponsort is voor de KNVB geen probleem. 'De KNVB is bekend met de werkgevers van scheidsrechters. De één werkt bij de overheid, de ander heeft een dienstbetrekking in het bedrijfsleven, weer een ander is zelfstandig', laat de bond weten aan de krant. 'De KNVB houdt aan dat scheidsrechters geen wedstrijden mogen fluiten van de club uit hun woonplaats, als zij familiebanden hebben met spelers/trainers van desbetreffende club of als zij zelf aangeven dat ze een bepaalde club niet willen fluiten. Voor de KNVB staat de integriteit van de arbitrage niet ter discussie. Wij hebben er alle vertrouwen in dat onze scheidsrechters naar eer en geweten hun wedstrijden fluiten.'

"Wat de KNVB doet met Joey Kooij is echt ongekend, slecht werkgeverschap", zegt Telegraaf-journalist Mike Verweij in de podcast van de krant. "Er kwamen allerlei opmerkingen vanuit de scheidsrechterij dat het bizar is dat Kooij de wedstrijd AZ - Volendam fluit, omdat hij bij de rugsponsor van AZ werkt. Je moet zo'n jongen niet in de problemen brengen. Zet hem dan op FC Groningen - FC Emmen. Ik geloof in de integriteit van Joey Kooij, maar je moet hem niet in deze situatie brengen. Jaap Uilenberg (voormalig scheidsrechter, red.) mocht nooit Ajax fluiten omdat hij bij ABN Amro (oud-sponsor, red.) werkte."