Conclusies: tientallen miljoenen en déjà-vu voor Ajax, pijnlijke avond Blind

Conclusies: tientallen miljoenen en déjà-vu voor Ajax, pijnlijke avond Blind

02-11-2022 00:00
123

De Champions League-campagne van Ajax zit erop: ook in Glasgow bleek Rangers FC geen partij voor de Amsterdammers, die op hun beurt kansloos waren tegen Napoli en Liverpool en afdalen naar de Europa League. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies.

Ajax legt Ibrox het zwijgen op
Liverpool en met name Napoli leerden Ajax een paar keiharde Champions League-lessen, maar op de start en het slot van de Europese campagne valt weinig aan te merken. In twee wedstrijden kreeg Rangers FC zeven Amsterdamse goals om de oren. Steven Berghuis en Mohammed Kudus blonken uit, waardoor de gebruikelijke orkaan op Ibrox niet meer werd dan een zomers briesje. Uit het sfeervolle uitvak kwam meer geluid.

Slechtste Champions League-deelnemer ooit
De verliezend Europa League-finalist van vorig seizoen is een Europees niveau hoger keer op keer afgeschminkt. Feitje van de avond: Rangers FC is de slechtste Champions League-ploeg aller tijden. Nul punten en doelsaldo van -20. Giovanni van Bronckhorst likt zijn wonden.

Déjà-vu voor Ajax
In de huidige opzet van de Champions League-groepsfase is Ajax de recordhouder als het aankomt op derde plaatsen. Voor de achtste keer zijn de Amsterdammers te klein voor het tafellaken en te groot voor het servet.

Pijnlijke avond Blind
De reserverol van Daley Blind was niet alleen bijzonder door het feit dat hij al jaren een leidersfiguur is in de kleedkamer. Van de 216 officiële wedstrijden die Ajax sinds zijn terugkeer in 2018 speelde, miste hij er maar één omdat de trainer hem passeerde. Extra pijnlijk was de keuze van Alfred Schreuder om niet Blind, maar Devyne Rensch in te brengen na het uitvallen van Owen Wijndal.

Kassa rinkelt in Amsterdam
Ajax heeft dit seizoen in totaal 51,3 miljoen euro bij elkaar gespeeld in de Champions League. Dat is ruim 23 miljoen minder dan een jaar geleden, toen de achtste finales het eindstation was. Voor de Amsterdamse clubkas is het dan ook goed nieuws dat het Europese verhaal van dit seizoen nog niet helemaal afgelopen is.

Next up: Europa League
Ajax wacht na het WK en de winterstop een vervolg in de Europa League. De Amsterdammers beginnen in februari met een tussenronde tegen één van de nummers twee uit de groepsfase van de Europa League. Wie Ajax kan treffen, wordt donderdagavond duidelijk. Bij Ajax gaat de blik vooral op zondag: dan komt PSV naar Amsterdam.