FC Twente weigert Utrecht-fans in Enschede: 'KNVB niet serieus te nemen'

FC Twente weigert Utrecht-fans in Enschede: 'KNVB niet serieus te nemen'

03-11-2022 12:28
82

FC Twente weert supporters van FC Utrecht tijdens het onderlinge competitieduel in Enschede op 22 januari 2023. Op advies van het Openbaar Ministerie, de politie en Twente houdt de burgemeester van Enschede het uitvak leeg. Utrecht is ontstemd door het besluit.

De maatregel is genomen na 'ordeverstoringen, vernielingen en geweldplegingen' door in Enschede aanwezige Utrecht-fans vorig seizoen. Politiemensen en stewards raakten hierbij gewond. Daarbij werden er volle drinkbekers vanuit het uitvak naar beneden, de thuisvakken, in gegooid en wisten Utrecht-aanhangers in het veiligheidsvak te komen. 'Mensen die vernielingen aanrichten, de openbare orde verstoren en bovendien de veiligheid van andere bezoekers, politiemensen en stewards in gevaar brengen, horen niet thuis in een voetbalstadion', zegt burgemeester Roelof Bleker van Enschede op de clubsite van Twente.

Twente heeft de bedoeling om supporters van Utrecht in het seizoen 2023/2024 wel weer welkom te heten. Utrecht reageert verrast en vindt dat er door de gemeente Enschede 'een route wordt ingezet die niet in het belang is van de voetbalsupporters en alle clubs in het Betaald Voetbal in Nederland'. "Door vanuit het openbaar bestuur plots en zonder enige vorm van overleg het besluit te nemen om uitsupporters niet toe te staan, maak je ook de keus om de samenwerking tussen clubs onderling en de rol van de KNVB in preventie van ongewenst gedrag niet serieus te nemen", stelt algemeen directeur Thijs van Es op de clubsite.

"Het is juist aan clubs en KNVB om met supporters en openbaar bestuur samen te zorgen voor een fantastische, positieve sfeer en beleving in stadions. Daar wordt al jarenlang en de afgelopen periode nog intensiever ook bij FC Utrecht hard en intensief op samengewerkt met supporters en de driehoek", vervolgt Van Es. "In onze ogen moet er altijd gezocht worden naar oplossingen, door clubs, supporters en samen met de KNVB en openbaar bestuur."

Utrecht heeft besloten ook geen bestuurskaarten af te nemen voor de wedstrijd tegen Twente. Op korte termijn gaan de Domstedelingen in gesprek met betrokken partijen.