'Geen enkele discussie dat Brobbey in de spits moet, Kudus moet wachten'

'Geen enkele discussie dat Brobbey in de spits moet, Kudus moet wachten'

06-11-2022 09:13
55

Het is nog de vraag wie zondag in de spits staat bij Ajax in de Eredivisie-topper tegen PSV. Voor Arnold Bruggink is het geen discussie dat Brian Brobbey de eerste keus moet zijn, maar Kees Kwakman denkt dat trainer Alfred Schreuder voor Mohammed Kudus kiest.

Schreuder reageerde vrijdag fel op een vraag waarom hij de Ghanees niet als middenvelder opstelt. "Je zegt zelf: Kudus is in vorm. Op welke positie? In de spits inderdaad. Hij heeft inderdaad zelf aan dat hij liever op 10 speelt, maar ik ben de trainer. En ik doe wat het beste is voor Ajax. Het is het beste voor Ajax om Kudus niet op 10 te zetten, omdat hij in vorm is", zei de oefenmeester.

Kwakman trekt zijn conclusies. "Ik denk dat hij gewoon met Kudus start, ook omdat Brobbey pas net weer terug is", vertelt de analist bij De Eretribune op ESPN. Voor beide kandidaten valt wat hem betreft wat te zeggen. "Allebei is logisch. Maar ik weet niet hoe fit Brobbey is. Hij heeft nog steeds last van zijn enkel, gaf hij aan. Als Schreuder hem opstelt is dat niet heel gek, ofzo. Maar voor een trainer is het ook wel heel fijn om Brobbey achter de hand te hebben."

Bruggink is wel uitgesproken. "Ik zou altijd voor een echte spits gaan. Ik denk dat Brobbey topscorer van Nederland wordt als je hem elke wedstrijd laat spelen." Hij denkt dat er misbruik gemaakt kan worden van Kudus. "Omdat hij overal kan spelen. Maar je moet hem gebruiken waar hij uiteindelijk het beste is. Ik vind het geen enkele discussie. Als Brobbey fit is, moet hij in de spits."

In dat geval zou Kudus moeten concurreren met onder anderen Steven Berghuis voor een plekje als nummer tien. Bruggink zou de Ghanees dan toch op de bank zetten. "Ik denk dat hij even moet wachten."