Schreuder gaat niet meer samenwerken met Schreuder: Op eigen benen staan

Schreuder gaat niet meer samenwerken met Schreuder: "Op eigen benen staan"

13-11-2022 09:30 Laatste update: 10:52
33

De een is trainer bij Ajax en de ander bij PEC Zwolle, maar de kans dat ze ooit nog samenwerken is niet heel groot. Dick Schreuder werkte bij TSG Hoffenheim samen met zijn broer Alfred en werd afgelopen zomer ook even gelinkt aan een klus bij Ajax, eerstgenoemde wil echter op eigen benen blijven staan. Dat vertelt Dick Schreuder in de #DoneDeal podcast van VoetbalPrimeur.

Schreuder maakte naam als toptrainer in het amateurvoetbal bij VV Katwijk en kwam na periodes bij Philadelphia Union, Hoffenheim en Vitesse, waar hij assistent was, terecht bij PEC, dat hij uit een diep dal wist te trekken en waar hij indruk maakte met zijn werkwijze en visie. Schreuder en Schreuder zullen in de toekomst niet meer samenwerken.

Wedden

Meer odds

"Omdat ik de keuze heb gemaakt om zelf hoofdtrainer te worden. Ik heb ergens de kans gekregen en dat wil ik voortzetten", zegt Schreuder in gesprek met Dennie van Laar, Emile van de Sande en Tim van Duijn. "We hebben bij Hoffenheim met elkaar samengewerkt en dat was fantastisch. We hebben ook samen met elkaar gespeeld, al is dat als trainer anders. We voelen en vullen elkaar goed aan en weten precies hoe we elkaar ontlasten. Of je nou broers bent of niet, het is de taak van een assistent om dingen op te lossen voor het bij de hoofdtrainer terecht komt. Waarin we verschillen? We zijn allebei redelijk opvliegend, al zit ik meer aan de rustige kant. Het is moeilijk om aan te geven waarin we verschillen omdat we al zolang met elkaar over voetbal praten en het al lang doen."
Tekst gaat verder onder de video

'Binnen drie jaar train ik een topclub', kreeg Schreuder als stelling voorgelegd. Het antwoord was 'ja'. "Als ik 'oneens' zeg klopt het niet bij de ambitie die ik als trainer heb, zeg ik 'eens' dan lijkt het weer arrogant. Ik heb ambitie en dat verwacht ik ook van mijn spelers. Als zij het goed doen en worden verkocht is het mooi voor PEC Zwolle. Dat wil ik ook als trainer."

"Ik zie niet zoveel verschil in het trainen van een topclub, of het trainen van VV Katwijk of Fortissimo. Ja, qua druk en verwachting misschien wel. Die is daar veel groter. Ik ben gelukkig rustig - en je moet het ook maar ondergaan. Je moet mensen om je heen verzamelen die je daarin ondersteunen en versterken. Ik zou heel graag in de Eredivisie trainer willen zijn, maar dat kan ook met PEC Zwolle."

Ook de buitenlandse ambitie leeft bij Schreuder nog. "Welke trainer zegt 'nee' tegen de Bundesliga? Kijk maar naar Thomas Letsch. En in Spanje of Italië wil iedereen wel trainer zijn. Ik heb ooit de droom om ooit nog eens trainer te worden in de Major League Soccer. Dat wil ik nog een keer meemaken."

Luister hieronder naar de volledige podcast met Dick Schreuder, die onder meer spreekt over zijn tijd in de MLS, de opmars van PEC Zwolle en de frustratie over de trainerscursus van de KNVB