Antony ging vanuit favela naar Ajax: 'Mensen denken dat ik lieg als ik dit vertel'

Antony ging vanuit favela naar Ajax: 'Mensen denken dat ik lieg als ik dit vertel'

15-11-2022 18:34 Laatste update: 19:48
98

Oud-Ajacied Antony blikt in een interview met The Players Tribune terug op zijn nogal heftige, maar razendsnelle weg naar de top. De rechtsbuiten maakte deze zomer de overstap naar Manchester United, maar leefde drie jaar geleden nog in de favela.

"Ik ben in drie jaar van de favela naar Ajax naar Manchester United gegaan", aldus Antony. "Mensen vragen me vaak hoe ik het tij zo snel heb weten te keren. Het komt omdat ik geen druk voel op het voetbalveld. Wat is angst? Als je op jonge leeftijd over dode lichamen moet springen om op tijd te komen voor school, dan ben je voor niks bang in het voetbal. Er zijn dingen die ik heb gezien die voetbal-experts alleen maar kunnen inbeelden. Sommige dingen kan je niet uit je hoofd laten verdwijnen."

"Mensen denken altijd dat ik lieg als ik dit vertel, maar zelfs na mijn professionele debuut voor Sao Paolo leefde ik nog in de favela", vervolgt de Braziliaan. "Op mijn achttiende sliep ik nog bij mijn vader in bed of zelfs op de bank. We hadden geen andere keuze."

In 2020 maakte Antony voor ongeveer zestien miljoen euro de overstap naar Ajax. Vanaf toen ging het snel voor de Braziliaan. "Een jaar later speelde ik voor Ajax in de Champions League", aldus de vleugelflitser. "Dat is hoe snel dingen kunnen veranderen. Ik had niet alleen mijn eigen bed, maar er stond ook een Range Rover op de oprit van mijn moeder. Ik zei tegen haar: zie je wel, ik zei toch dat ik het zou maken. Toen ik tien jaar was lachte ze, nu moet ze huilen van geluk."