Elftal van Eerste Seizoenshelft: Feyenoord hofleverancier, tweemaal Ajax en PSV

Elftal van Eerste Seizoenshelft: Feyenoord hofleverancier, tweemaal Ajax en PSV

17 november - 11:30 Laatste update: 11:39
137

Feyenoord heeft de eerste seizoenshelft afgesloten als winterkampioen en maakt ook de dienst uit in VP's Elftal van de Eerste Seizoenshelft. De Rotterdammers zijn met drie spelers vertegenwoordigd, terwijl Ajax, PSV en AZ, FC Twente en sc Heerenveen ook minimaal één speler afleveren.

Het elftal is geformeerd op basis van de meeste uitverkiezingen in VP's Elftal van de Week gedurende de 14 speelrondes voor de start van het WK. Feyenoord staat na 14 van de 34 duels met 33 punten bovenaan in de Eredivisie, met drie punten voorsprong op Ajax en PSV. Feyenoord heeft, op Twente na, samen met Heerenveen van alle Eredivisie-clubs de minste tegendoelpunten (13), wat verklaart dat het geraamte uit Feyenoord-spelers bestaat.

Ajax (44) en PSV (42) hebben na veertien speelrondes de meeste goals voor. Ook dat is terug te zien in het Elftal van de Eerste Seizoenshelft. We zetten de winnaars per positie in het zonnetje.

Doelman: Andries Noppert
Slechts dertien tegentreffers en vijf keer de nul in veertien optredens voor de Friese goalie, die zijn sterke eerste seizoenshelft bekroond zag worden met een uitverkiezing voor het WK. Noppert wist zich drie keer in VP's Elftal van de Week te knokken en blijft daarmee Jasper Cillessen (NEC) en Stijn van Gassel (Excelsior) voor.

Rechtsback: Joshua Brenet
Ook Brenet werd in drie van de veertien speelrondes opgenomen in VP's Elftal van de Week. De rechtervleugelverdediger heeft een groot aandeel in de huidige vijfde plek van Twente. Zo was hij voor de winterstop goed voor drie goals en twee assists. Daarbij heeft Twente pas negen tegendoelpunten: ook dat mag Brenet als verdediger op zijn conto schrijven.

Centrale verdediger: Dávid Hancko
Maakte zijn Eredivisie-debuut in De Kuip tegen FC Emmen en veroverde vrijwel direct de harten van het Legioen. De 24-jarige Slowaak is samen met zijn compagnon Gernot Trauner, die een plek in dit elftal nipt is misgelopen, het slot op de deur bij Feyenoord, terwijl hij ook in aanvallend opzicht een rol van betekenis speelt.

Linksback: Milos Kerkez
Is niet te stuiten sinds hij na het vertrek van Owen Wijndal naar Ajax de eerste linksback bij AZ is geworden. De negentienjarige Hongaar is een van de revelaties van de eerste seizoenshelft en blijft Heerenveen-back Mats Köhlert voor in dit elftal. Niet voor niets wordt Kerkez in buitenlandse media al aan een stap naar de Serie A gelinkt.

Controlerend duo: Orkun Kökcü - Tijjani Reijnders
Kökcü is sinds dit seizoen de vaste captain van Feyenoord en toont aan rijp te zijn voor het aanvoerderschap. De middenvelder neemt de Rotterdammers geregeld bij de hand door het spel naar zich toe te trekken. Voor een controleur zijn z'n statistieken ook, zacht uitgedrukt, niet verkeerd: zes goals en een assist in twaalf Eredivisie-wedstrijden.

Waar Kökcü het voortouw neemt bij Feyenoord, doet Reijnders dat bij AZ. Vorig seizoen kwam Reijnders nog amper voor in de plannen van trainer Pascal Jansen, die toen de beschikking had over Fredrik Midtsjø. Dit seizoen excelleert Reijnders en heeft hij met drie uitverkiezingen in VP's Elftal van de Week zijn plek helemaal zelf afgedwongen.

Rechtermiddenvelder: Steven Berghuis
Berghuis is een van de dragende spelers in het wankelende elftal van Alfred Schreuder, dat nog goed aan dit seizoen begon. De Oranje-international onttrekt zich de voorbije weken aan de malaise bij de Amsterdammers. Met vijf doelpunten en vier assists in veertien optredens kan de middenvelder ook prima statistieken overleggen.

Linkermiddenvelder: Sebastian Szymanski
Werd vier keer opgenomen in VP's Elftal van de Week en staat daardoor onomstreden bij deze elf. Szymanski is net als Berghuis bij negen treffers direct betrokken, al had de Pool daar een wedstrijd minder voor nodig. De WK-deelname met Polen is de kers op de taart voor Szymanski, die kan terugkijken op een uitstekende eerste seizoenshelft.

Rechtsbuiten: Xavi Simons
Kwam als een onbeschreven blad van Paris Saint-Germain naar PSV en liet zich al in de strijd om de Johan Cruijff Schaal meteen gelden. Zijn sterke invalbeurt tegen Ajax was geen incident. Het spel van de negentienjarige dribbelaar is een lust voor het oog en dat weet hij te koppelen aan rendement: acht goals en vier assists. Niets voor niets gaat Simons naar het WK.

Spits: Brian Brobbey
Wisselde in de eerste seizoenshelft uitstekende wedstrijden af met mindere, al is het net genoeg om Sparta-aanvaller Vito van Crooij voor te blijven. Schreuder heeft nog altijd niet bepaald wie zijn eerste spits is: Brobbey of Mohammed Kudus. Toch heeft eerstgenoemde in 818 speelminuten acht keer gescoord.

Linksbuiten: Cody Gakpo
De absolute MVP van dit elftal. Gakpo staat op eenzame hoogte. Met negen doelpunten en twaalf assists gaat hij in beide klassementen aan kop. De Oranje-international is tot dusver van alle Eredivisie-spelers het vaakst opgenomen in VP's Elftal van de Week: liefst zeven keer. Zonder de bijdrage van Gakpo had PSV negen (!) punten minder gehad.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie