'Ik was geen typische Ajax-speler, bij rondo's was ik gewoon niet de beste'

'Ik was geen typische Ajax-speler, bij rondo's was ik gewoon niet de beste'

18-11-2022 07:54
36

Sven Botman vertelt dat Winston Bogarde een grote rol heeft gespeeld in zijn ontwikkeling. De huidig verdediger van Newcastle United werkte in de jeugd van Ajax samen met de voormalige mandekker.

"In het begin liep het heel stroef tussen hem en mij, we konden totaal niet met elkaar omgaan, maar uiteindelijk kwam er een klik", zegt Botman tegen Voetbal International. "Hij heeft er bij mij een bepaalde mentaliteit in gekregen die ik als puber niet had. Toen ik jonger was, was ik best snel tevreden met dingen. Gewonnen, maar wel drie tegengoals? Ook prima, dacht ik toen."

Wedden

Meer odds

"Van hem ik heb ik geleerd elke keer mijn grenzen te verleggen, telkens de lat hoger te leggen", vervolgt Botman zijn lofzang over Bogarde. "Dat heeft een grote rol gespeeld in mijn ontwikkeling. Ik zal niet zeggen dat ik zonder Winston niet gekomen was waar ik nu ben, maar ik ben hem wel heel dankbaar voor de over-mijn-lijk-mentaliteit die hij me bijgebracht heeft. Hij heeft voor een omslagpunt in mijn carrière gezorgd."

Desondanks leidde het niet tot een doorbraak bij Ajax, hoewel hij na een verhuurperiode bij sc Heerenveen leek aan te sluiten bij de Amsterdamse hoofdmacht. "In alle eerlijkheid had ik daar best veel twijfels over. Op dat moment wist ik namelijk al langer dat ik geen typische Ajax-speler was. Waarom? Kijk, iedereen kent de manier van spelen van Ajax onder Ten Hag. Bij rondo's en positiespelletjes was ik gewoon niet de beste."

Botman verlengde toch zijn contract. "Drie weken later klopte Lille ineens aan, dat veranderde alles."