Spelersrapport: Gakpo, De Jong én Noppert verlossen Oranje, twee dissonanten

Spelersrapport: Gakpo, De Jong én Noppert verlossen Oranje, twee dissonanten

21-11-2022 19:03 Laatste update: 23-11-2022 14:57
390

Het Nederlands elftal is het WK begonnen met een moeizame, maar terechte zege op Senegal (0-2). VoetbalPrimeur maakt rapport op van een avond met vele gezichten in het Al Thumama Stadion.

Andries Noppert - 7,5: ondanks de voor hem totaal nieuwe situatie, straalde Noppert rust uit onder de Oranje-lat. De Oranje-debutant groeide in de wedstrijd en was met name in de tweede helft heel erg belangrijk.

Wedden

Meer odds

Matthijs de Ligt - 5: de weifelende start van De Ligt was de voorbode voor een slechte wedstrijd. De verdediger zat er niet lekker in, had veel overtredingen nodig en verloor zelfs kopduels. Van Gaal zal niet tevreden zijn.

Virgil van Dijk - 6: de aanvoerder van Oranje is - zoals altijd - druk, héél druk bezig met het coachen van zijn teamgenoten. Een belangrijke taak, maar tegen Senegal leek het ten koste te gaan van zijn spel. Hij kan in het toernooi groeien, zullen we maar zeggen.

Nathan Aké - 6: verdedigend kwam hij geen moment in de problemen, maar Aké zal zich persoonlijk misschien wat meer hebben voorgesteld van zijn eerste WK-optreden. Maar na deze zege zal hij daar absoluut niet om malen.

Denzel Dumfries - 6: geen verrassend optreden van Dumfries, die precies voldeed aan de verwachtingen. Veel energie, veel opkomen, maar niet accuraat genoeg om Oranje écht verder te helpen.

Daley Blind - 6: nog een Oranje-international die zich niet kon onderscheiden aan de bal en dat is juist de reden dat Blind op het veld staat. Aan de andere kant: zijn gebrek aan snelheid bleek geen probleem.

Steven Berghuis - 5,5: geen goede beurt van Berghuis, die de voorkeur kreeg boven Teun Koopmeiners en Marten de Roon. De bedrijvige Ajacied leek met oogkleppen op te spelen en leed te veel balverlies.

Frenkie de Jong - 7,5: veel, zo niet alles, moest van De Jong komen bij Oranje. Hij dicteerde het spel, maakte een aantal prachtige rushes, maar het ontbrak vaak aan een passend vervolg. Tot de 83ste minuut, toen hij de assist voor de verlossende 0-1 gaf.

Cody Gakpo - 7,5: moest lang op zijn kans wachten tegen Senegal, maar toen die kwam was het ook meteen raak. Gakpo verloste Oranje voor het oog van de hele wereld. Wat zal hij vanavond lekker slapen.

Vincent Janssen - 6: in het uur dat hij kreeg van Van Gaal kon Janssen niet het verschil maken. Een doortikballetje bij de eerste kans voor Oranje, die om zeep werd geholpen door Gakpo, was zijn 'hoogtepunt'.

Steven Bergwijn - 5: heeft zijn Ajax-vorm meegenomen naar Qatar en dat is geen positief nieuws. Bergwijn deed alles op één tempo en liet meerdere veelbelovende Oranje-aanvallen stokken.

Invallers
Memphis Depay - x: viel na 62 minuten in voor Janssen, kwam niet in het spel voor en speelde te kort voor een beoordeling.
Teun Koopmeiners - x: viel na 79 minuten in voor Berghuis en speelde te kort voor een beoordeling.
Davy Klaassen - x: viel na 79 minuten in voor Bergwijn én scoorde, maar speelde te kort voor een beoordeling.
Marten de Roon - x: viel in de blessuretijd in voor matchwinner Gakpo en speelde te kort voor een beoordeling.

Louis van Gaal - 6,5: 3054 dagen na het laatste WK-optreden van Oranje zat Van Gaal weer op de Nederlandse bank. Hij zal zich lang hebben zitten verbijten, maar uiteindelijk kwam toch alles goed.