België begint WK met zorgwekkende zege op Canada: Batshuayi matchwinner

23-11-2022 21:56
118

België is de WK-start zonder kleerscheuren doorgekomen. Canada was in grote delen van de wedstrijden de bovenliggende partij, maar vergat te scoren. Michy Batshuayi maakte het enige doelpunt in het Ahmed bin Ali Stadium.

Met een gemiddelde leeftijd van meer dan dertig jaar - dankzij onder meer Thibaut Courtois, Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Axel Witsel, Kevin De Bruyne en aanvoerder Eden Hazard - begon woensdagavond een geroutineerd België aan het WK in Qatar. Vooraf was het Belgische vertrouwen in de Rode Duivels niet groot en tegen Canada bleek waarom.

Al na negen minuten kreeg Canada een uitgelezen kans om de score te openen: Yannick Carrasco kreeg de bal op zijn hand en de rommelig fluitende scheidsrechter Janny Sikazwe, bekend en berucht van de laatste Afrika Cup, wees na inmenging van de VAR naar de penaltystip. Sterspeler Alphonso Davies stuitte echter op Courtois.

België had ook na de gemiste strafschop de grootst mogelijke moeite met Canada, die een goede indruk achterlieten. Courtois hield zijn ploeg meerdere keren op de been. Op slag van rust bleken de Rode Duivels aan één kans genoeg te hebben. Alderweireld vond Batshuayi met een schitterende pass en de vervanger van de geblesseerde Romelu Lukaku maakte de 1-0.

Het doelpunt was volledig tegen de verhouding in, wist ook Roberto Martinez. De bondscoach van de Belgen wisselde Carrasco en Youri Tielemans in de rust voor Thomas Meunier en Amadou Onana. Wat volgde was een open tweede helft, waarin beide ploegen hadden kunnen scoren. België hield echter ternauwernood stand.