Zes conclusies: Van Gaal blijft zoekende, Oranje moet toontje lager zingen

Zes conclusies: Van Gaal blijft zoekende, Oranje moet toontje lager zingen

25-11-2022 19:40 Laatste update: 27-11-2022 09:12
99
Author profile picture

Lars Teunissen

Het Nederlands elftal heeft vrijdagavond geen goede beurt gemaakt tegen Ecuador (1-1). Na een vroege treffer van Cody Gakpo moest Oranje vooral tegenhouden. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies.

Toontje lager zingen
Louis van Gaal en zijn selectie roepen het vanaf dag één in Qatar: Oranje gaat voor de wereldtitel in Qatar. Op deze manier kan het Nederlands elftal niet tot serieuze kanshebber worden gerekend. In de eerste twee wedstrijden maakt de ploeg van Van Gaal vooral een stroeve indruk.

Van Gaal zoekt naar juiste elf
"Berghuis-Koopmeiners was voor het WK een vraagteken", zei Van Gaal, die Koopmeiners tegen Ecuador wilde zien. De middenvelder kon niet overtuigen, iets wat ook geldt voor Jurriën Timber. Matthijs de Ligt moest plaatsmaken voor de Ajax-verdediger, die het niet beter deed. Dan rijst ook nog de vraag wie geslachtofferd wordt door de naderende basisrentree van Memphis Depay...

Middenrif onzichtbaar
De aanvallers van Oranje werden amper in stelling gebracht en daar mag het middenveld het boetekleed voor aantrekken. Frenkie de Jong kon het verschil niet maken, Teun Koopmeiners ruziede met de bal en van Davy Klaassen mag je niet verwachten dat hij de voorhoede meermaals één-op-één zet. Het ontbreekt aan creativiteit op het middenveld.

Fysiek afgetroefd
Ecuador had het Nederlands elftal duidelijk goed bestudeerd. Waar Oranje aan de bal de bovenliggende partij zou zijn, wilden de Zuid-Amerikanen het fysieke aspect gebruiken om de ploeg van Van Gaal pijn te doen. Dat deed Ecuador met verve: Oranje liet het in de persoonlijke duels afweten.

PSV knijpt in zijn handjes
Weer bracht Cody Gakpo het Nederlands elftal aan de leiding. De transferwaarde van de Eindhovenaar werd door zijn zaakwaarnemer eerder deze week al geschat op vijftig miljoen euro en dat prijskaartje werd vrijdagavond bevestigd, ook al kon Gakpo los van zijn treffer zijn stempel op het duel niet drukken.

(Nog) geen reden tot paniek
Van Gaal heeft nog precies een week om zijn selectie te smeden. Oranje heeft aan een punt tegen Qatar genoeg om de achtste finales van het WK te bereiken. In de eerste ronde van de knock-outfase wacht Engeland, Iran, de Verenigde Staten of Wales.