België moet vrezen voor uitschakeling: Marokko is Rode Duivels de baas

België moet vrezen voor uitschakeling: Marokko is Rode Duivels de baas

27-11-2022 15:55
260

De WK-kansen van België hangen aan een zijden draadje. De Rode Duivels verloren zondag hun tweede groepswedstrijd tegen Marokko met 0-2.

Voor Marokko was het meespelen van Noussair Mazraoui een meevaller. De ex-Ajacied viel tegen Kroatië (0-0) geblesseerd uit, maar bleek voldoende hersteld. België won zijn openingsduel met 1-0 van Canada, maar door het moeizame spel was er toch chagrijn. Bondscoach Roberto Martínez stelde Amadou Onana, Thorgan Hazard en Thomas Meunier op ten faveure van Youri Tielemans, Yannick Carrasco en Leander Dendoncker.

De eerste kans was voor de Rode Duivels. Thorgan Hazard zette Michy Batshuayi voor de Marokkaanse keeper, die redding bracht. Overigens stond niet Yassine Bounou, maar Munir Mohand Mohamedi onder de lat. Eerstgenoemde haakte ná de volksliederen af. België had de overhand, maar wist verder niet echt gevaarlijk te worden. Aan de andere kant lukte dat Hakim Ziyech wél. De spelmaker schoot een vrije trap achter Thibaut Courtois, die er niet goed uitzag. De doelman werd echter gered door de VAR: Romain Saïss stond hinderlijk buitenspel.

Het was een flinke waarschuwing voor België, dat in het laatste gedeelte voor rust al langzaam het initiatief verloor. In de tweede helft trokken de Leeuwen van de Atlas die lijn door. Jan Vertonghen was belangrijk door een gevaarlijke voorzet van Sofiane Boufal weg te koppen. Daarna lieten ook de Rode Duivels zich weer eens zien. Invaller Dries Mertens nam het Marokkaanse doel onder vuur, maar Munir bracht redding.

Het was evenwel een andere invaller die uitgroeide tot de grote man. Abdelhamid Sabiri stond pas net op het veld, toen hij een vrije trap vanuit de hoek in één keer in het doel krulde. Wéér maakte Courtois geen sterke indruk: 0-1. De Belgen moesten in de achtervolging, maar dwongen nauwelijks kansen af. Pas in de slotfase was er een echte kans, alleen kopte Vertonghen net naast. In blessuretijd deelde Marokko de genadeklap uit: Ziyech legde goed af op voormalig AZ'er Zakaria Aboukhlal, die de 0-2 binnen schoot.

De 'Gouden Generatie' van België moet zodoende vrezen voor een roemloze aftocht in Qatar. De Rode Duivels blijven steken op drie punten, Marokko heeft er één meer.