WK-kraker eindigt onbeslist: Spanje en Duitsland in evenwicht na fraai schouwspel

WK-kraker eindigt onbeslist: Spanje en Duitsland in evenwicht na fraai schouwspel

27-11-2022 21:53 Laatste update: 21:55
33

In de grootste kraker van de hele WK-groepsfase maakten Spanje en Duitsland er samen een interessant schouwspel van, die uiteindelijk onbeslist eindigde. Door goals van invallers Álvaro Morata en Niclas Füllkrug werd het 1-1. Spanje is daardoor nog allerminst zeker van een plekje in de achtste finales, terwijl de opgave van Duitsland iets eenvoudiger is geworden.

Voorafgaand aan de kraker won Spanje zijn eerste WK-duel met enorme cijfers van Costa Rica, terwijl Duitsland verrassend onderuit ging tegen Japan. Doordat Costa Rica eerder op zondag won van Japan, zou de ploeg van Hansi Flick nog niet uitgeschakeld zijn bij een nederlaag tegen Spanje. De Duitsers wilden echter punten pakken tegen Spanje.

De Zuid-Europeanen oogden echter sterker aan de bal dan Duitsland in de eerste helft. Toch kregen beide ploegen wat kansjes, maar vooral het spel aan de bal was bij vlagen fraai. Bij rust stond het nog 0-0, doordat een treffer van Antonio Rüdiger wegens buitenspel werd geannuleerd.

Na de pauze kwam Duitsland wat scherper uit de kleedkamer. Toch liep Die Mannschaft in de 54ste minuut tegen een tegentreffer aan: de net ingevallen Morata tikte de bal met een mooie voetbeweging in één keer tegen de touwen. De goal deed Spanje duidelijk goed, want het elftal van Luis Enrique kreeg direct daarna een grote kans op de 2-0.

Bondscoach Flick besloot daardoor in te grijpen bij de Duitsers. Hij voerde een driedubbele wissel door, waardoor onder meer spits Füllkrug in de ploeg kwam. De speler van Werder Bremen liet niet lang daarna zijn waarde zijn. Hij maakte de belangrijke 1-1, door de bal hard raak te knallen na een goede assist van Jamal Musiala.

In de slotfase was Duitsland weer wat sterker dan Spanje, maar dat leverde geen treffers meer op: het bleef 1-1. Spanje is daardoor koploper in Groep E, met vier punten. Bij een gelijkspel tegen Japan is het land zeker van de achtste finale van het WK. Duitsland staat nog steeds laatste, maar het heeft nu wel iets meer perspectief op de volgende ronde. Als Spanje wint, dan is Duitsland ook zeker van de achtste finale bij een overwinning op Costa Rica.