'Onzekerheid over De Jong en vooruitkijken naar de knockout-fase voor Oranje'

'Onzekerheid over De Jong en vooruitkijken naar de knockout-fase voor Oranje'

29-11-2022 12:37 Laatste update: 12:47
30

Frenkie de Jong lijkt bij Oranje een kleine onzekerheid te zijn voor het laatste groepsduel met Qatar. De middenvelder van FC Barcelona had wat keelpijn, maar het lijkt niet al te ernstig te zijn. Bondscoach Louis van Gaal durft al vooruit te kijken naar het nieuwe trainingsschema van Oranje in de knock-outfase.

De Jong
Tijdens de persconferentie van Oranje merkte Valentijn Driessen van De Telegraaf al op dat De Jong wat bleekjes was. De middenvelder had wat keelpijn bleek uiteindelijk. Driessen vertelt in de podcast Kick-off dat het ook geen probleem hoeft te zijn als De Jong niet meedoet. "Zonder hem ga je ook wel winnen dinsdag hoor. Het wordt alleen wel een beetje tijd dat Nederland wat gaat laten zien. Want tot nu toe is het allemaal nog niet om over naar huis te schrijven wat Oranje laat zien."

Vertrouwen
In de Voetbalpodcast van het Algemeen Dagblad wordt al vooruit gekeken naar de knockout-fase voor het Nederlands elftal. De verwachting bij journalisten Maarten Wijffels en Sjoerd Mossou is dat Oranje in ieder geval altijd wel een kans zal maken tegen welke tegenstander dan ook. "Dit is niet een team dat echt weggespeeld gaat worden door bepaalde tegenstanders. Er is ook geen enkel excuus te bedenken waarom we het niet zouden halen. Wedstrijden bij Oranje zijn heel vaak in balans. Dan kun je uiteindelijk ook niet zonder spelers die de wedstrijden voor je gaan winnen."

Avonduren
Bondscoach Van Gaal durfde ook al vooruit te kijken naar de volgende fase van het WK in Qatar. De oefenmeester gaf namelijk aan dat hij volgende trainingssessies van Oranje naar de avonduren zal verplaatsen. Dit vanwege het warme weer midden op de dag. "Wij moesten acclimatiseren, dus ook wennen aan de warmte en de hitte. De luchtvochtigheidsgraad is minder hoog. En daarom hadden de spelers er weinig last van. Ze konden gewoon transpireren", vertelt Van Gaal op de persconferentie voor aanvang van het duel met Qatar.  

Tegenstander
Oranje treft als tegenstander dus het al uitgeschakelde gastland Qatar. Erg veel publiek zal er naar alle waarschijnlijkheid niet zitten op de tribune, maar voor het Nederlands elftal kan het toch nog misgaan. Bij een grote overwinning van Ecuador op Senegal moet Oranje nog meer gaan scoren, maar daar is Van Gaal op voorbereid. "Ik word uiteraard op de hoogte gehouden van het scoreverloop in de andere wedstrijd. Als het nodig blijkt te zijn om meer te scoren, hebben we verschillende scenario’s klaarliggen."