VS houdt stand tegen Iran en maakt zich op voor WK-clash met Oranje

29-11-2022 22:02 Laatste update: 22:14
115

De Verenigde Staten is de volgende tegenstander van Oranje op het WK in Qatar. De Amerikanen rekenden dinsdag in een rechtstreeks duel af met Iran en plaatsten zich daardoor als nummer twee voor de achtste finales.

Iran - zonder de geschorste Alireza Jahanbakhsh - verdedigde een voorsprong van één punt op de tegenstander, maar de Verenigde Staten nam al snel het initiatief in het Al Thumama Stadium in Doha. De ploeg van bondscoach Gregg Berhalter deelde enkele speldenprikjes uit. Zo moest doelman Beiranvand in actie komen na een gevaarlijke lage voorzet van Sergiño Dest. Timothy Weah kreeg een goede kopkans, maar zijn inzet was te zacht.

Een doelpunt hing in de lucht en liet niet veel langer op zich wachten. Na 38 minuten kreeg Dest de bal van Weston McKennie en de ex-Ajacied legde met het hoofd klaar voor Christian Pulisic: 1-0. De aanvaller van Chelsea kwam wel in botsing met Beiranvand en had daar flink last van. Door de goal namen de Amerikanen virtueel de tweede plaats over in groep B.

Weah dacht het duel diep in de blessuretijd van de eerste helft al in het slot te gooien. De zoon van George Weah rondde subtiel af na een bal van McKennie, maar stond nipt buitenspel. Op de voorsprong halverwege viel desondanks niets af te dingen. Iran kwam nauwelijks in het stuk voor. In de tweede helft moest de VS wel verder zonder Pulisic, die toch te veel last had van de botsing.

Iran tapte ondertussen uit een ander vaatje. Salman Ghoddos schoot net naast en in de slotfase greep keeper Matt Turner een keer goed in. De spanning steeg tijdens de negen minuten blessuretijd tot het kookpunt, aangezien het West-Aziatische land aan één doelpunt genoeg had om de Amerikanen pootje te lichten. De VS beperkte zich vooral tot tegenhouden en kwam met de schrik vrij toen een kopbal nét naast ging. In knotsgekke slotminuut zag Turner de bal nog door de benen gaan en claimde Iran een strafschop vanwege vasthouden, maar het bleef wonderwel bij 1-0.

Doordat Engeland won van Wales, eindigt de Verenigde Staten als tweede in de poule. In de achtste finales wacht nu een clash met het Nederlands elftal. Die wedstrijd wordt zaterdag om 16.00 uur gespeeld.