'FIFA overweegt rigoureuze WK-verandering: penaltyseries in groepsfase'

'FIFA overweegt rigoureuze WK-verandering: penaltyseries in groepsfase'

30-11-2022 16:09
70

De FIFA overweegt om vanaf het WK van 2026 penaltyseries te introduceren ín de groepsfase met als doel om bonuspunten te verdienen wanneer een wedstrijd in een gelijkspel eindigt. Dat meldt The Athletic.

Op het WK van 2026, dat gehouden wordt in de Verenigde Staten, Canada en Mexico, zijn niet 32, maar 48 landen actief. De verwachting is dat er zestien poules van drie landen zullen zijn, in plaats van de acht landen van vier zoals nu in Qatar. De bovenste twee landen gaan door naar een extra knock-outfase.

Omdat de uitslagen wel eens dichterbij elkaar zouden kunnen liggen, overweegt de FIFA een nieuw systeem te introduceren waarbij wedstrijden beslist worden door strafschoppen. Dat geeft echter wel aanleiding tot mogelijke samenzwering tussen de betrokken landen, omdat een bepaald resultaat beide landen wel goed uit zou komen en daardoor het derde team in de groep uitgeschakeld wordt. Dat wil de FIFA voorkomen.

Tot nu toe zijn negen wedstrijden in een gelijkspel geëindigd, waarvan vijf zonder doelpunten, waardoor poules die heel dicht bij elkaar staan makkelijker beslist zouden kunnen worden. En ook omdat de grote landen vaak al door zijn na twee wedstrijden, waardoor de derde wedstrijd saaier is.

Het is echter niet zeker dat het nieuwe systeem er komt: het is goed mogelijk dat de FIFA vast blijft houden aan de poulefase met vier landen.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie