Zwoegend Marokko houdt stand en bereikt voor het eerst sinds 1986 knock-outfase

01-12-2022 17:54 Laatste update: 17:57
141

Marokko heeft zich als groepswinnaar geplaatst voor de achtste finales van het WK. De Leeuwen van de Atlas leken de zege tegen Canada voor rust binnen te hebben, maar kwamen in de tweede helft een paar keer goed weg. Marokko wist stand te houden en zegeviert met 1-2.

Voor Canada, dat al uitgeschakeld was, was het duel met Marokko een moment om op een mooie manier afscheid te nemen van het WK. Marokko had andere intenties en begon met de sterkste elf aan de wedstrijd. Dat betaalde zich uit: Hakim Ziyech zette zijn land na vier minuten al op voorsprong. Na geklungel van de Canada-doelman Milan Borjan was het voor de spelmaker een koud kunstje om de bal over de sluitpost heen te stiften.

Na ruim twintig minuten leek de beslissing al te vallen. Achraf Hakimi stak Youssef En-Nesyri weg, die te snel was voor de Canada-defensie en Borjan kansloos niet. Marokko liet het tempo na het tweede doelpunt zakken, al was dat bij nader inzien niet de beste keuze. Een ongevaarlijke voorzet vanaf de linkerkant werd door Marokko-verdediger Nayef Aguerd achter zijn eigen doelman gewerkt.

En-Nesyri dacht nog voor rust voor 1-3 te zorgen, maar daar stak de arbitrage een stokje voor wegens buitenspel. In de tweede helft kwamen de Marokkanen nerveus voor de dag. Gevoetbald werd er amper meer, waardoor Canada kon komen. Sofyan Amrabat speelde niet voor het eerst dit WK een uitstekende wedstrijd en hield zijn land op de been.

Voormalig PSV'er Atiba Hutchinson leek na ruim zeventig minuten dan toch voor de gelijkmaker te zorgen. Uit een hoekschop kopte hij de bal tegen de onderkant van de lat. Volgens de doellijntechnologie was de bal de lijn niet in zijn geheel gepasseerd, waardoor Marokko goed weg kwam.

Met pijn en moeite wist Marokko stand te houden. Door het gelijke spel bij Kroatië - België (0-0), is het Noord-Afrikaanse land zelfs groepswinnaar. Dat betekent dat Marokko op dinsdag 6 december de nummer twee van Groep E treft. Dat kunnen Spanje, Japan, Costa Rica en Duitsland nog worden.