VS-kenner Nijkamp: 'Niet te stoppen, Apple TV groot contract, ESPN blijft achter'
Gerard Nijkamp is net terug uit Qatar, waar hij het Nederlands elftal de volgende ronde van het WK heeft zien halen. Aanstaande zaterdag treft Oranje de Verenigde Staten, een land dat Nijkamp ook goed kent vanuit zijn periode bij FC Cincinnati, waar hij general director was.
"Ik heb er mede voor gezorgd dat we naar de volgende ronde zijn en we zaterdag een mooie wedstrijd tegen Amerika spelen. Ze zijn mij wel een gepaste dank verschuldigd, ja", dolt Nijkamp tegenover deze website. "Ik was met mijn zoon in Qatar, wij hebben daar tussen 2007 en 2011 gewoond, dus Qatar en de stad Doha kennen we goed. Er is qua infrastructuur veel veranderd, maar de marking points zijn hetzelfde. De shopping malls, de Corniche en de hotels stonden er toen al, maar door het WK is er veel op de schop gegaan. Het was een mooi terugkomen in een land waar ook een deel van mijn geschiedenis ligt."
Nijkamp, technisch directeur van Sparta, kent dus niet alleen Qatar goed, maar ook de Verenigde Staten, dat zaterdag Nederland uit de kwartfinales moet zien te houden. Nijkamp denkt dat de USA structureel aan gaat haken en in de toekomst een concurrent wordt van de toplanden in Europa. Hij zat bijna drie jaar lang dicht op de ontwikkeling van het voetbal in Amerika. "De MLS maakt een ontzettende ontwikkeling door. Dat ging snel met gearriveerde spelers die op het einde van hun loopbaan naar Amerika kwamen. De Zlatans en de Kaka's, dat soort spelers. Het is nu juist een jongere competitie geworden, waarin jonge talenten uit Zuid-Amerika, maar ook uit Amerika zelf de kans hebben gekregen zich te laten zien."
"Er is een hele nieuwe infrastructuur, zoals je nu kunt zien bij een relatief jong nationaal elftal dat bestaat uit spelers uit de MLS, zoals Walker Zimmermann, die met zijn 29 jaar al meer ervaren is, net als Tim Ream. Maar ook spelers die in de topcompetities spelen, bijvoorbeeld Christian Pulisic en Weston McKennie (Chelsea en Juventus, red.). Brenden Aaronson (Leeds United, red.) is daar ook een voorbeeld van. En natuurlijk is ook Sergiño Dest een groot talent", aldus Nijkamp, die de bondscoach van Amerika een pluim geeft. "Gregg Berhalter is al langere tijd bondscoach en verdient ook de credits voor hoe hij samen met Earnest Stewart (general manager Amerikaanse bond, red.) het selectiebeleid voert en jonge spelers kansen geeft. Dit is een voorbereiding op waar het echt om gaat en dat is het co-organiseren van het WK in eigen land in 2026. Amerikanen willen altijd presteren. Ook al is het onmogelijk, dan blijven ze erin geloven. Dat zit gewoon in de genen van de Amerikaan. Het is een land van winnen, verliezen komt niet in hun woordenboek voor. Dat zag je ook in de groepswedstrijden, waarin ze veel energie hebben gestopt om resultaat te krijgen."
𝘿𝙐𝙏𝘾𝙃 𝙍𝙊𝙊𝙏𝙎
— U.S. Men's National Soccer Team (@USMNT) December 1, 2022
Sporting Director and former player Earnie Stewart and defender @sergino_dest were born in the Netherlands, and will face their birth nation in the Round of 16 on Saturday.
🇺🇸 🤝 🇳🇱 pic.twitter.com/sPeb8ObluI
Nijkamp heeft het Amerikaanse voetbal de afgelopen periode een flinke inhaalslag zien maken en denkt dat de ontwikkeling voorlopig niet zal stagneren. "Het draaide veel meer om energie en fysieke arbeid dan de tactiek. In Nederland is dat juist anders, meer verzorgd. Door de technische vaardigheid van de spelers en de verbeterde opleiding van de clubs zie je nu ook dat Amerika tactisch veel stappen heeft gezet. Een Amerikaan moet ook gewoon zijn energie kwijt en dat vond ik een heel groot verschil met Nederland."
'Niet te stoppen'
"Buiten het veld zie je dat ze veel stappen hebben gezet met het bouwen van stadions, accomodaties, trainingscomplexen, jeugdopleidingen, zoals wij hier in Nederland daar al vele jaren de vruchten van plukken. Ik kan me niet voorstellen dat dit incidenteel is, dit is structureel en niet meer te stoppen. De grotere sporten zijn basketball, American Football en baseball, maar de jeugd gaat steeds meer voetballen. Ouders van kinderen pushen toch sneller richting soccer, omdat dat wat veiliger en minder blessuregevoelig is dan American Football, wat weer een soort religie in Amerika is."
"De spelers die nu doorkomen bij Amerika laten echt zien dat ze kwaliteit hebben. Spelers als Pulisic, McKennie, Timothy Weah en Aaronson, die ik een van de grootste talenten van Amerika vind. Zijn broertje komt er ook nog aan, trouwens. Het zegt veel dat Ricardo Pepi er niet bij is, waar ik verbaasd over was. Maar het zegt ook dat Berhalter dit soort keuzes kan maken. Zoals ik al zei: dit is niet te stoppen. Economisch pluk je daar de vruchten van, want Apple TV heeft een groot contract getekend en ESPN kan al niet meer mee. Daarom denk ik dat Amerika snel een concurrent zal worden van de topvijflanden."
Achtste finale
Aanstaande zaterdag treft Nederland het Team USA van Berhalter. Nijkamp denkt dat de ploeg van bondscoach Louis van Gaal de borst alvast nat kan maken. "Zij gaan echt alles geven voor het land. Daarnaast hebben ze kwaliteit en creativiteit, spelers die een wedstrijd kunnen beslissen. Is er sprake van onderschatting, dan hoeven we zaterdag net zo goed niet te gaan kijken, maar dit wordt een hele enerverende wedstrijd met twee verschillende speelstijlen. Senegal, Ecuador en Qatar zakten in en lieten Nederland een fout maken, maar dat zal met Amerika niet gebeuren, die gaan voor een groot deel uit van hun eigen kracht. Dat kan in het voordeel zijn van ons."
"Ik heb Berhalter hoog zitten, iemand die bij Zwolle, Sparta en Cambuur gewerkt heeft en dus een Nederlands verleden heeft. Ik kreeg een foto doorgestuurd van Berhalter en Van Gaal die beiden een Sparta-verleden hebben en zaterdag tegenover elkaar staan. Die deelde ik met Gregg en binnen vijf minuten kreeg ik een reactie: it was a great time in the Netherlands. Zo zie je maar dat Amerika ook iets Nederlands heeft."