Ex-Oranje-assistent Lodeweges uit twijfels over 5-3-2: 'Konden niet dominant zijn'

Ex-Oranje-assistent Lodeweges uit twijfels over 5-3-2: 'Konden niet dominant zijn'

03-12-2022 12:13
9

Dwight Lodeweges ziet voor Oranje paralellen tussen het EK 2021 en het huidige WK in Qatar. Hij uit zijn twijfels over het 5-3-2 systeem, waarover ruim een jaar geleden onder toenmalig bondscoach Frank de Boer ook veel te doen was.

Het EK liep uit op een grote teleurstelling door een nederlaag tegen Tsjechië in de achtste finale. "Na dat EK was ik ongelooflijk teleurgesteld, er had meer in gezeten voor ons", zegt Lodeweges in Voetbal International. "Achteraf denk ik dat we toch niet het juiste systeem te pakken hadden. Ook was ik verbaasd over de vermoeidheid van een aantal spelers tegen Tsjechië. Achtste finale EK, dan wil je toch vlammen? Dat zag ik niet echt."

De voormalig Oranje-assistent ziet ook nu de discussie over het systeem oplaaien. Hij denkt terug aan de beginperiode onder Ronald Koeman, onder wie de geboren Canadees eerst werkzaam was. "Omdat wij bij het Nederlands elftal over veel goede verdedigers en opkomende backs beschikten, speelden we onze eerste wedstrijden in 3-5-2 of 5-3-2. Maar het liep niet lekker, we konden niet dominant genoeg zijn, een beetje zoals Nederland op het huidige WK."

Koeman liet assistenten Lodeweges en Kees van Wonderen andere landen bestuderen tijdens het WK in Rusland. Vooral België viel het drietal op. "Overtalsituaties op het middenveld creëren met positiewisselingen, backs die over de buitenspelers heen gaan; Kees en ik vonden die speelstijl gemaakt voor Oranje." Koeman nam de aanbevelingen over, maar deed dat vanuit een 4-3-3.

Toen Koeman naar Barcelona vertrok werd het klassieke 4-3-3 door De Boer echter overboord gegooid. "Die manier van spelen van België lieten we helemaal los. Ik vond dat jammer, maar had wel ingestemd", aldus Lodeweges.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie