Ziyech imponeert in WK-sprookje: 'De Premier League ligt hem gewoon niet'

Ziyech imponeert in WK-sprookje: 'De Premier League ligt hem gewoon niet'

07-12-2022 11:15 Laatste update: 11:30
46

Het sprookje van Marokko op het WK kent voorlopig geen grenzen. Na de stunt tegen Spanje, dat kansloos was in de penaltyserie, is er in Europa ook veel lof voor Hakim Ziyech.

De Marokkaanse held Yassine Bounou stopte de penalty's Carlos Soler en Sergio Busquets en zag Pablo Sarabia op de paal schieten. Omdat Marokko drie van de vier strafschop raak schoot, staan de Noord-Afrikanen voor het eerst in de geschiedenis in de kwartfinales van het WK. Ziyech was één van de Marokkanen die het hoofd koel wist te houden vanaf elf meter.

"Hakimi, En-Nesyri, Amrabat en Ziyech zijn buitengewone spelers", zei de Spaanse bondscoach Luis Enrique na de uitschakeling. Van de Britse krant The Daily Mail krijgt Ziyech, in clubverband actief voor Chelsea, een 7,5. Joe Cole ziet de WK-prestaties van de in Dronten geboren aanvaller als bewijs dat hij niet geschikt is voor de Premier League.

"Hij ziet er gelukkiger uit als speler van Marokko. Bij Chelsea heeft hij het erg moeilijk gehad en kan hij zijn ritme niet vinden", aldus Cole, die tussen 2003 en 2010 bij Chelsea speelde. "De Premier League ligt hem gewoon niet. Hier in Qatar speelt Ziyech met een intensiteit en glimlach zoals we die kennen uit zijn tijd bij Ajax. Hij is zeer getalenteerd, maar het werkt gewoon niet meer voor hem bij Chelsea."

Het Spaanse Mundo Deportivo is lyrisch over het aanpassingsvermogen van Ziyech, die zowel aanvallend als verdedigend aan sleutelrol speelde. 'Ziyech speelde soms gewoon als een extra back, zodat hij de ruimtes van de opkomende Jordi Alba kon afdekken', klinkt het.

Het Laatste Nieuws zag naast Ziyech nog meer uitblinkers bij Marokko. 'Bij de Leeuwen van de Atlas zorgden Hakimi en Mazraoui voor voetballend vermogen. Een onverzettelijke Amrabat op het middenveld en op de flanken blonken Ziyech en Boufal uit.'

Marokko speelt komende zaterdag tegen Portugal in de kwartfinales van het WK. Het duel in het Al Thumama Stadium in Doha gaat om 20.00 uur van start. De winnaar speelt in de halve finales tegen Frankrijk of Engeland.