Oranje-fans gewaarschuwd voor Barra Brava: Hopelijk blijft alles geweldloos

Oranje-fans gewaarschuwd voor Barra Brava: "Hopelijk blijft alles geweldloos"

09-12-2022 11:33 Laatste update: 11:37
54

Argentijnse voetbalfans zijn op het WK ver in de meerderheid, maar de gepassioneerde steun heeft ook een keerzijde. Hernán Losada, oud-speler van sc Heerenveen, waarschuwt voor de zogeheten Barra Brava in Qatar.

Naar schatting 40.000 Argentijnen zitten vrijdagavond in het Lusail Iconic Stadium om hun ploeg naar de zege te schreeuwen in de kwartfinale tegen het Nederlands elftal. Het enthousiasme op tribunes tijdens de groepsfase en de achtste finale heeft echter ook een duistere kant: Argentijnse autoriteiten hebben gewaarschuwd dat enkele van de meest beruchte hooligans van het land in Qatar zijn gesignaleerd.

"Eigenlijk zijn het fans, die betaald worden om te supporteren", legt Losada uit aan Sporza. De Argentijn speelde in het seizoen 2009/2010 voor Heerenveen, verkaste later naar België en is nu werkzaam als trainer. Als Oranje wint, houdt Losada zijn hart vast. De hooligans reisden af naar Qatar na de nederlaag tegen Saudi-Arabië. "Zeker de grote ploegen in Argentinië hebben fans die leven van die activiteit. Hopelijk blijft alles geweldloos."