Weghorst over lumineuze vrije trap Oranje: "Het werkte daar goed, en nu weer"

10 december 2022 om 07:10

Wout Weghorst was zijn tranen niet de baas na de uitschakeling van Oranje in de kwartfinale van het WK. Met twee doelpunten leek de spits nog even uit te groeien tot de held van Nederland, maar Argentinië trok in de strafschoppenserie aan het langste eind.

"Het had een van de mooiste avonden uit mijn leven moeten zijn... En het kwam ook heel dichtbij. Maar uiteindelijk is het zuur hoe het afloopt. Het is zo ontzettend jammer", treurt Weghorst, die zelf nog wel trefzeker was vanaf de stip, in gesprek met de NOS.

Weghorst kwam vrijdag na 78 minuten binnen de lijnen en vijf minuten later kopte hij de aansluitingstreffer al binnen op aangeven van Steven Berghuis. In extremis dwong de spits vervolgens ook een verlenging af. Plan B van het Nederlands elftal pakte daarmee uitstekend uit. "We hebben er een aantal keer op getraind. Dat het dan lukt met de snelle 2-1 en de 2-2 en dat je er een verlenging uitsleept.. dan denk je echt dat je het haalt."

Vooral de 2-2 was bijzonder. Weghorst schoot raak na een bekeken vrije trap van Teun Koopmeiners. Het idee blijkt uit de koker van de aanvaller te komen. "Het is een variant uit mijn tijd bij VfL Wolfsburg. Het werkte daar goed, en nu weer."

Uiteindelijk werd Oranje alsnog uitgeschakeld. "Als kleine jongen heb je ervan gedroomd om een WK te spelen", stelt een geëmotioneerde Weghorst. "Het waren de drie mooiste weken uit mijn leven als voetballer. Je droomt van die beker en we waren er zo dichtbij. Het is heel moeilijk om te beseffen: het is gewoon klaar, morgen gaan we naar huis. De jongensdroom die iedereen heeft, knalt uit elkaar. Maar ik ben wel erg dankbaar en trots."