Timber hoopt op meer winterse WK's: 'Je hebt het kunnen zien aan de wedstrijden'

Timber hoopt op meer winterse WK's: 'Je hebt het kunnen zien aan de wedstrijden'

12-12-2022 14:08 Laatste update: 14:25
60

Jurriën Timber vindt het ideaal dat het WK in de winter wordt afgewerkt en hoopt dat de FIFA ook inziet dat dat voor herhaling vatbaar is. Timber doelt daarbij niet alleen op de weersomstandigheden.

Ook voetbaltechnisch is het volgens Timber beter om grote eindtoernooien in de winter te organiseren. "Omdat het in het midden van een seizoen is, is iedereen topfit en in goede conditie. Dat heb je terug kunnen zien aan de intensiteit van de wedstrijden. Het tempo lag heel hoog", zegt Timber tegenover La Repubblica

Het is onwaarschijnlijk dat het WK in 2026 ook in de winter zal plaatsvinden. Ten eerste omdat het WK vanaf dan met 48 teams wordt gespeeld, wat het nog moeilijker maakt om de clubkalender open te breken. Ten tweede omdat het volgende WK in de Verenigde Staten, Mexico en Canada plaatsvindt en het klimaat tussen die drie landen - en ook regio's in de landen zelf - verschillend kan zijn. Daardoor is het onmogelijk om voor alle nationale teams uniforme weersomstandigheden te treffen.

Het WK van 2010 in Zuid-Afrika vond voor het organiserende land plaats in de winter, maar in de zomer voor Europa. Hetzelfde geldt voor het WK in 2014, dat Brazilië op zich nam.