Kahn onthult depressie na WK: 'Ik voelde altijd al een symptoom'

12 december om 21:23
Laatste update: 12 december om 21:59

Oliver Kahn leed na de verloren WK-finale van 2002 tegen Brazilië aan een depressie. De doelman van Duitsland toentertijd had zelfs zoveel moeite met zijn gedachten dat hij soms niet eens zelfstandig de trap op kon. 

Tijdens zijn actieve loopbaan had Kahn al veel moeite met de druk die op hem lag. Zo kreeg hij het al moeilijk nadat hij in de laatste minuten van de Champions League-finale van 1999 het winnende doelpunt moest incasseren. De finale van het WK in 2002 was voor Kahn de druppel die de emmer deed overlopen. "Ik voelde altijd al een symptoom van een burn-out. Het koste me allemaal zo veel kracht. Het mocht in ieder geval niet openbaar worden was toen mijn idee", vertelt Kahn in gesprek met Tagesspiegel.

Uiteindelijk omarmde Kahn zijn ziekte en zocht hij professionele hulp. Hij werd rustiger en kreeg technieken mee om met de druk om te gaan. Nu is de oud-doelman directeur bij zijn oude ploeg Bayern München en probeert hij daar ook te herkennen wanneer spelers met mentale problemen kampen. "Wij proberen nu iedereen binnen de club te helpen die kampt met dit soort problemen. Het is voor ons een erg belangrijk aandachtspunt."