Van Hanegem: 'Bij de FIFA waren ze dolblij, zag je gewoon'

Van Hanegem heeft argwaan: 'Bij de FIFA waren ze dolblij, je zag het gewoon'

18 december 2022 om 21:48
Laatste update: 18 december 2022 om 22:41

Het is Argentinië geworden, maar Willem van Hanegem vraagt zich af in hoeverre de FIFA dat zelf ook wilde. Hij had het gevoel dat de wereldvoetbalbond het helemaal niet erg vindt dat Lionel Messi wereldkampioen is geworden. Van Hanegem heeft echter wel genoten van de 'spetterende finale'.

Van Hanegem staat daarin niet alleen. Argentinië kreeg dit WK vijf strafschoppen, waarvan een aantal discutabel was. Al moet ook worden gezegd dat Frankrijk de wedstrijd zomaar had kunnen kapen, toch werd het Argentinië. 'Bij de FIFA waren ze dolblij. Je zag het gewoon. Want Lionel Messi heeft zijn wereldtitel binnen', aldus Van Hanegem in zijn column voor het Algemeen Dagblad.

'Ik had heel het WK het idee dat dat heel belangrijk voor ze was. Zeker toen de Brazilianen eruit vlogen, móest Argentinië de titel pakken. Dat gevoel kreeg ik nog meer toen Marciniak (Poolse scheidsrechter, red.) al snel die eerste strafschop gaf in de finale, want je kunt bij die actie van Ángel Di María ook zeggen dat hij het helemaal zelf opzoekt. Uiteindelijk gaf hij de Fransen ook twee strafschoppen, dus zal het wel alleen mijn gevoel zijn geweest dat de Argentijnen moesten winnen.'

'Gelukkig werd de finale nog spannend. En dat maakt toch dat je het maandag jammer vindt dat het weer is afgelopen.'