John de Jong onthult ware reden van vertrek bij PSV

De Jong onthult: 'Als ik Gakpo had verkocht, had ik nog bij PSV gezeten'

21 december om 07:26
Laatste update: 21 december om 15:54

John de Jong heeft zijn kant van het verhaal gedaan over zijn vertrek bij PSV. De voormalig technisch directeur stapte begin september op bij de Eindhovenaren, na een vertrouwensbreuk met de raad van commissarissen.

De Jong wil 'één keer vertellen hoe het echt is gegaan'. Naar eigen zeggen was iedereen tevreden, tot Manchester United na 16 augustus - PSV speelde op bezoek bij Rangers FC met 2-2 gelijk - wilde doorpakken voor Cody Gakpo. "We gaven aan wat we wilden en ook dat we Cody in de thuiswedstrijd tegen Rangers nog nodig hadden. Dat kon. We verloren vervolgens van Rangers thuis en United ging niet voor Gakpo, maar voor Antony", laat De Jong optekenen door Voetbal International.

"Daar zit volgens mij de emotie van de rvc. We haalden de Champions League niet en ze zagen een miljoenentransfer niet doorgaan. We liepen in hun ogen dus tientallen miljoenen euro's mis die we hard nodig hadden." Een dag voor deadlineday had PSV Gakpo aan Southampton kunnen verkopen, voor 32 miljoen euro inclusief moeilijk te realiseren bonussen. "Ik vond bovendien dat we hem niet onder zijn marktwaarde moesten verkopen. Die ligt veel hoger dan 32 miljoen. En verder wilde ik Cody niet laten gaan, omdat mijn goede opties hem te vervangen met nog één dag te gaan er niet meer waren."

Luuk de Jong en Noni Madueke waren op dat moment nog geblesseerd. "Als we Cody ook nog zouden verkopen, hadden we net zo goed tegen onze concurrenten kunnen zeggen: Hier hebben jullie de schaal. Je sportieve doelen laat je dan direct varen en ik sta als technisch directeur voor die ambitie. Ik vond dus dat we het financiële risico moesten nemen."

De directie stond er volgens De Jong hetzelfde in. "Maar met name Ton van Veen, de financiële man in de rvc, wilde per se een verkoop. Hij wilde nu de financiële zekerheid hebben van een plus in het huidige boekjaar. Hij wilde in mijn ogen niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele rode cijfers. Robert van der Wallen zat er een beetje tussenin."

Op 6 september volgde een directie-overleg bij PSV. "Marcel (Brands, red.) zei me vlak voor het overleg dat de rvc unaniem het vertrouwen in me had opgezegd", aldus De Jong. Voor het eerst werd het functioneren van de voormalig td in twijfel getrokken. "Maar Marcel vertelde me ook dat hij de rvc had gevraagd of ze het vertrouwen in mij ook hadden opgezegd als Cody Gakpo wél was verkocht. Dan hadden ze dat niet gedaan, kreeg hij van de rvc te horen", vervolgt hij. "Als ik Gakpo had verkocht, had ik nog bij PSV gezeten."