John de Jong legt uit waarom hij zelf is opgestapt bij PSV

De Jong: 'Dat wilde ik horen, toen wist ik voor mezelf: ik ga niet verder'

21 december om 08:52

John de Jong doet een boekje open over zijn vertrek als technisch directeur bij PSV. De voormalig bestuurder zegt zelf te zijn opgestapt, nadat de directie op aandringen van hem bij elkaar werd geroepen.

De Jong kreeg op 6 september van algemeen directeur Marcel Brands te horen dat de raad van commissarissen unaniem het vertrouwen in hem had opgezegd. In de ogen van de rvc had Cody Gakpo afgelopen zomer verkocht moeten worden. "Ik ben rustig gebleven", verwijst De Jong tegenover Voetbal International naar het directie-overleg van 6 september. "De andere twee directieleden had Marcel kennelijk een dag eerder al ingelicht. Vond ik vrij vreemd, maar goed. Ik ben naar huis gegaan, heb het laten bezinken."

"Op 8 september, de dag van Bodø/Glimt, ben ik onverwachts naar kantoor gegaan", vervolgt De Jong. "Ik heb de directie nog een keer bij elkaar geroepen en nog één keer gevraagd: Wij hebben toch samen als directie het besluit genomen Cody niet te verkopen en plannen te maken het financieel recht te trekken? Dat beaamden ze. Vinden jullie het dan niet heel gek dat nu alle pijlen op mij worden gericht? Toen bleef het stil. Dat wilde ik even zien en horen en toen wist ik eigenlijk genoeg. Ik ben naar huis gegaan."

Dat het besluit om Gakpo niet te verkopen in onderling overleg genomen is en dat De Jong verantwoordelijk wordt gehouden, vindt laatstgenoemde 'wrang'. "Ik heb die avond nog wel de wedstrijd gekeken en een dag later ben ik naar Ibiza gegaan. Toen wist ik al voor mezelf: ik ga niet verder."