Machteloze Henk de Jong koestert weer hoop

Arts benadert De Jong: 'Dat is wel risicovol, maar dat neem ik op de koop toe'

23 december om 10:50

Henk de Jong vertrok in oktober met pijn in het hart, maar ook met een gevoel van opluchting bij SC Cambuur. De 58-jarige trainer kampt met een cyste in zijn hoofd. Hij voelde zich lange tijd machteloos, maar koestert nu plots weer hoop.

"Een internist benaderde me via LinkedIn. Zijn vrouw had precies hetzelfde als ik en die is geholpen. Ik was zo hyper dat ik dat bericht kreeg, dat eindelijk iemand snapte wat ik had. Ik sprong een gat in de lucht", legt een opgetogen De Jong uit aan de NOS. "Ik heb het geluk dat die dokter contact heeft gezocht. Alle klachten van zijn vrouw zijn weg na een operatie. "

De ex-coach van SC Cambuur hoort volgende week of ook hij geopereerd kan worden, al is dat niet zonder gevaar. "Dan krijg je dus wel een behoorlijke operatie, want ze moeten je hoofd in. Dat is wel risicovol, maar dat neem ik op de koop toe. Ik wil graag weer normaal leven, kunnen autorijden en kunnen eten in een druk restaurant. Of dat ik op een feestje niet na een kwartier naar huis hoef."

Dat is nu allemaal niet mogelijk voor De Jong. "Ik ben ondertussen dertien maanden verder, en het wordt alleen maar minder", ervaart hij. "Cambuur stond op Europees voetbal toen ik dit kreeg. We waren al bijna gehandhaafd in de winterstop, man." Toch was hij ook opgelucht toen hij stopte."Omdat ik niet meer de power had om Henk de Jong te zijn. Dan valt mijn kracht ook weg."

Wel is hij dankbaar voor alle steunbetuigingen. De Jong kreeg onder meer bericht van Liverpool-duo Jürgen Klopp en Pepijn Lijnders, met de uitnodiging om een keer langs te komen. "Ik heb gewoon geluk dat ik in Nederland een beetje bekend ben", besluit hij.