Nijkamp spreekt over transferplannen Sparta en Steijn

Sparta onderhandelt over opvolger Engels: 'Zijn het eens over de kandidaat'

25 december om 22:31
Laatste update: 25 december om 17:40

  De transfermarkt is bijna geopend en dus zullen de dagen voor technisch directeur Gerard Nijkamp van Sparta weer wat langer worden. Hij loert voor de aankomende periode voorzichtig op buitenkansjes en is in onderhandeling voor een opvolger voor Mario Engels.

  Nijkamp gaf bij Voetbal International aan dat Sparta het oog heeft laten vallen op een vervanger voor Engels, die naar Japan vertrokken is. Namen wil hij nog niet noemen. "We zijn het eens over de kandidaat, dus nu zijn we in onderhandeling of we het rond kunnen krijgen. Het kan nog alle kanten op", vertelt Nijkamp aan VoetbalPrimeur.

  "We houden uiteraard onze ogen en oren open voor eventuele buitenkansjes omdat we ook al kijken naar het volgende seizoen. Niet onbelangrijk zijn de aflopende contracten of spelers die een transfer zouden kunnen maken. Dat willen we dan opvangen, waardoor we misschien nu alvast een speler aantrekken die langzaam kan wennen aan Sparta."

  Het woord 'buitenkansje' komt in transferperiodes vaak voorbij. Ook hier wil Nijkamp inhoudelijk niets over kwijt. "We hebben een paar jongens in beeld, maar concreet is dat niet. Locadia? Nee, dat is niet aan de orde. Ik snap het lijntje richting mij (werkten met elkaar samen bij FC Cincinnati, red.). We zoeken een spits en Locadia is gestopt in Iran, maar met Tobias Lauritsen hebben we een uitstekende spits in huis die alleen maar beter wordt."

  Zesde plaats
  Sparta heeft een meer dan uitstekende eerste seizoenshelft afgesloten met een zesde plaats in de Eredivisie. Dat kan dan alleen maar minder worden, toch? "Als je de data erop loslaat horen we eigenlijk niet op de zesde plaats te staan, maar we hebben wel een geweldige eerste seizoenshelft gedraaid. Dat willen we natuurlijk graag doorzetten en uitbouwen, maar we zullen ook tegen tegenwind aanlopen. Je moet een goed fundament hebben om daar doorheen te komen."

  "Uiteraard willen we niet de club zijn die door de ondergrens gaat, dus we hebben goed gekeken naar hoe we presteren ten opzichte van data. Dat helpt ons om realistisch te blijven. Op veel vlakken kunnen we nog veel beter worden, bijvoorbeeld aanvallend. Dan speel je normaal gesproken om de zesde plek. Dus wij moeten niet door de ondergrens gaan, maar ik verwacht ook niet dat dat gaat gebeuren."

  Of er spelers zullen vertrekken bij Sparta, weet hij nu nog niet. "Waar gepresteerd wordt komt belangstelling voor spelers, maar wij hebben een sportieve ambitie die we willen realiseren. Daar hoort niet bij dat je de boel in de uitverkoop doet. Mario is dan vertrokken en wellicht komt er nog een speler in aanmerking voor een vertrek, maar dat is nu niet aan de orde."

  Steijn
  De man aan het roer bij Sparta is Maurice Steijn, die de club op wonderbaarlijke wijze in de Eredivisie wist te houden. Steijn ligt nog tot 2024 vast, maar beide partijen kijken voorzichtig al verder. "We hebben vorige week op trainingskamp met elkaar gesproken over de toekomst, zoals we dat met de gehele staf en de directie doen. We hebben teruggeblikt, maar ook al wat verder gekeken. We hebben afgesproken om rond april met elkaar om de tafel te gaan."

  Henk ten Cate, die Steijn als speler had, gaf in de VI aan Steijn op termijn wel bij PSV te zien. Nijkamp begrijpt dat. "Oh, zeker, maar Maurice moet hier nog een paar jaar blijven om Sparta verder te helpen, haha. Ik denk wel dat hij bij een club als PSV zou passen."