Harde kritiek aan adres Van Gaal: 'Was eigenlijk een grote deceptie'

Van Gaal krijgt harde kritiek van collega: 'De gevolgen hiervan zijn groot'

7 januari om 10:53

Zeljko Petrovic heeft alles behalve genoten van het Nederlands elftal op het WK. De oefenmeester denkt dat de speelstijl van bondscoach Louis van Gaal mede debet is geweest aan de vroege uitschakeling van Oranje.

"Het was eigenlijk een grote deceptie", vertelt Petrovic in gesprek met De Telegraaf. "Van Gaal had er de beschikking over een goede selectie met veel spelers van topclubs. Hij had prima het 4-3-3 systeem kunnen spelen. Maar Van Gaal zag in de aanpak met drie centrale verdedigers de grootste kans om wereldkampioen te worden. Het gevolg is dat een paar spelers niet heeft gevlamd, onder wie Frenkie de Jong. Diens WK was zeker niet sprankelend."

Petrovic is een groot voorstander van het in ere houden van de Hollandse school. Van Gaal stapte daar met zijn 5-3-2 opstelling van af. "Dat mag je alleen doen als je er zeker van bent dat het resultaat oplevert. Je moet dan minimaal, zoals in Brazilië, de halve finale halen. Oranje heeft nu zwaar teleurgesteld. De gevolgen zijn groot. Er werken toch al minder Nederlandse trainers over de grens. De interesse zal door dit WK alleen nog maar minder worden."

Volgens Petrovic moet de nieuwe directeur voetbalzaken Nigel de Jong het voortouw nemen in deze kwestie. "Die zou toptrainers als Guus Hiddink, Bert van Marwijk, Louis van Gaal en Dick Advocaat bij elkaar moeten roepen om te filosoferen over de aanpak van het Nederlandse voetbal. We moeten koesteren wat van ons is en misschien een stapje terug doen als de kwaliteit even wat minder is."