Conceição leerde harde lessen van bekende vader: 'Geen sprake van voorkeur'

Conceição komt los van bekende familie: 'Van 4 zoons lijkt hij het meest op papa'

11 januari 2023 om 09:19
Laatste update: 11 januari 2023 om 09:27

Francisco Conceição mocht tegen NEC voor het eerst in de basis beginnen in de hoofdmacht van Ajax en dat deed de aanvaller niet onverdienstelijk. De lange periode met lessen van zijn voetbalfamilie lijkt nu in Amsterdam de vruchten af te gaan werpen.

De twintigjarige buitenspeler van Ajax is de zoon van FC Porto-trainer Sérgio Conceição, maar van een voorkeursbehandeling was bij zijn oude club geen sprake. "Hij maakte het juist niet makkelijker voor hem, omdat hij zijn zoon was", vertelt oud-speler Costinha in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Sérgio was streng en hanteerde thuis regels om te zorgen dat zijn zoon niet kilo’s zou aankomen of zijn talent zou verkwanselen. Op de club was van een voorkeursbehandeling absoluut geen sprake."

Costinha zelf hoopte dat Conceição nog een aantal mooie jaren in Portugal zou beleven, maar de overstap naar Nederland kon ook op respect van de oud-speler rekenen. "Ik was verbaasd. Ik dacht en hoopte dat hij een aantal jaar bij Porto zou blijven om aan zijn tekortkomingen te werken en zich in de nationale ploeg te spelen. Dat neemt niet weg dat Ajax ook een grote club is waar hij alsnog in de voetsporen van zijn vader kan treden. Daarvoor is het talent al aanwezig."

Toch ziet Costinha nu ook al de gelijkenissen tussen vader en zoon. "Van alle vier de zoons, lijkt Chico het meest op zijn vader. Dat zit hem vooral in het temperament. Ze haten het om te verliezen. Daardoor oogt hij soms agressief, maar het is een heel aardige, respectvolle en leergierige jongen."