Het perspectief voor Memphis bij Atlético Madrid

Memphis bij Atlético: Simeone zoekt naar goals, kansen lonken op meerdere posities

12 januari om 14:00
Laatste update: 12 januari om 16:25

Memphis Depay is hard op weg naar Atlético Madrid om in de Spaanse hoofdstad het vertrek van João Félix naar Chelsea op te vangen. Hoe kan de aanvaller worden ingepast in de Spaanse hoofdstad? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

Bij FC Barcelona is Memphis weggezakt in de pikorde. Zelfs als Robert Lewandowski niet speelt, geeft trainer Xavi Herández – behoudens bekerpotjes – de voorkeur aan anderen. Een stap naar Atlético kan uitkomst bieden. Diego Simeone puzzelt dit seizoen nog wel eens met zijn speelwijze: van 4-4-2, naar 5-3-2 of 3-4-2-1. Verreweg de meeste duels speelde Atlético dit seizoen met een tweespitsensysteem.

Perspectief als spits
Door de tijdelijke exit van Félix heeft Simeone in de voorste linie drie opties over: Antoine Griezmann, Álvaro Morata en Ángel Correa. Laatstgenoemde is van origine meer een flankspeler, maar kan ook in een systeem met twee spitsen uit de voeten. Zowel Griezmann als Morata is dit seizoen een vaste waarde voor de Argentijnse trainer. Het rendement van de twee is alleen niet bijster hoog. Gezamenlijk scoorden de Fransman en Spanjaard elf competitiedoelpunten.

Ter vergelijking: heel Atlético was tot dusver in zestien La Liga-wedstrijden 23 keer trefzeker, een gemiddelde van 1,44 goals per wedstrijd. Memphis, die over het algemeen weinig tijd nodig heeft om tot scoren te komen, zal het doelpuntengemiddelde moeten opkrikken bij Los Colchoneros. Met een huidige vijfde plaats in de competitie presteert Atlético dit seizoen ondermaats, waardoor frisse energie welkom is. Memphis wordt ongetwijfeld niet voor de bank gehaald.

Perspectief als linksbuiten
In een tweespitsensysteem is Yannick Carrasco een zekerheid op de linkerflank, waar Memphis ook uit de voeten kan. Een andere concurrent voor die positie is Thomas Lemar. Hoewel Carrasco een belangrijke schakel is in het elftal van Simeone, laat zijn rendement te wensen over. In 23 officiële wedstrijden dit seizoen kwam hij tot vier goals en twee assists.

De 27-jarige Lemar, die in 2018 voor 72 miljoen euro overkwam van AS Monaco, raakt verder uit de gratie en overlegt nog mindere statistieken dan Carrasco. De Fransman scoorde in vijftien optredens nog geen enkele keer. Hoewel Memphis bij voorkeur in de punt van de aanval speelt, lonkt er op deze positie speeltijd voor de Oranje-international.

Perspectief als aanvallende middenvelder
Toen Félix nog in een betere vorm verkeerde, zwierf de Portugees samen met Griezmann om diepste spits Morata heen. Wellicht dat de komst van Memphis Simeone doet besluiten het roer om te gooien en terug te vallen op een systeem met verkapte buitenspelers. Een dergelijke switch behoort tot de mogelijkheden, zolang Simeone twee controleurs kan opstellen. De keuzeheer treedt vrijwel nooit met slechts één defensieve middenvelder aan.

Voor die twee plekken heeft Atlético Koke, Rodrigo de Paul, Axel Witsel, Saúl Ñíguez en het negentienjarige talent Pablo Barrios in huis. Daarnaast beschikt Simeone op de rechterflank over Marcos Llorente, die niet hoeft te vrezen voor zijn plek. Door in een 3-4-2-1-systeem te spelen kan Atlético nog altijd met twee controleurs én Memphis, Griezmann en Morata aantreden.

Conclusie
Atlético scoort dit seizoen niet gemakkelijk. Memphis zal gehaald worden om de doelpuntendroogte in te dammen. In dat kader lijkt het logisch dat de aanvaller een van de twee spitsen wordt in Madrid. Griezmann en Morata zijn in dat geval zijn grootste concurrenten. Waar eerstgenoemde wel zeker is van een basisplaats, heeft Memphis goede papieren om Morata uit het elftal te spelen.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door #DoneDeal de podcast (@donedealpodcast)