Van de Oude Meerdijk naar Old Trafford: deze route bracht Weghorst naar United

Van Emmen naar Manchester: zo kwam Weghorst bij de ploeg van Ten Hag terecht

13 januari om 22:00
Laatste update: 13 januari om 23:29

Het gaat gebeuren: Wout Weghorst maakt op zeer korte termijn zijn droomtransfer naar Manchester United. Zijn contract bij Besiktas is ontbonden en de Nederlander is inmiddels in Manchester om zijn overstap af te ronden. Deze unieke route heeft Weghorst bewandeld om bij The Mancunians uit te komen.

De loopbaan van Weghorst begon bij amateurclub RKSV NEO in zijn geboorteplaats Borne. Hij ontgroeide zijn lichting al snel, ging van de B1 naar het eerste en belandde via DETO Twenterand uiteindelijk in 2011 bij de jeugd van Willem II. In Tilburg bleef de hoofdmacht buiten bereik, waarop de spits zijn heil zocht bij FC Twente. Weghorst stak zijn neus aan het venster en maakte op 10 augustus 2012 zijn debuut in het betaald voetbal tegen FC Dordrecht.

Het eerste doelpunt van de lange spits volgde iets later. Op 21 september 2012 maakte Weghorst de winnende treffer in de derby tussen FC Emmen en het inmiddels failliete BV Veendam. In totaal speelde de spits 66 wedstrijden voor de Emmenaren en kwam hij tot 21 doelpunten. In 2014 maakte Weghorst de stap naar Heracles Almelo. Opvallend: Weghorst kwam binnen als derde spits, als een speler waar Heracles zich eigenlijk geen buil kon vuilen.

Bij Heracles toonde hij zich voor het eerst in de Eredivisie. In twee seizoenen kwam Weghorst tot 73 wedstrijden en 24 goals. Daarnaast had hij een aandeel in de historische plaatsing voor Europees voetbal in 2016, de eerste keer in de clubhistorie.

Wat volgde was promotie naar AZ. In Alkmaar werd Weghorst een spits van goals, goals en nog eens goals. Hij stond twee jaar onder contract bij AZ en speelde in die jaren 86 wedstrijden, waarin hij hij 45 keer scoorde. In het seizoen 2017/2018 eindigde hij met achttien doelpunten derde op de topscorerslijst, achter ploeggenoot Alireza Jahanbakhsh en ADO-spits Björn Johnsen.

De volgende doelstelling van Weghorst: de stap naar het buitenland. Het werd VfL Wolfsburg, dat 10,5 miljoen euro voor hem betaalde. In Duitsland was Weghorst op zijn plek en speelde hij ook de meeste duels in zijn loopbaan tot nu toe. 144 keer droeg Weghorst het shirt van Wolfsburg en maar liefst zeventig keer wist hij het net te vinden. De man uit Borne plaatste zich met zijn club voor de Champions League in het seizoen 2020/2021.

Daarna maakte Weghorst in januari 2022 de overstap naar de Premier League, de competitie waar hij als kind al wilde spelen. Uiteindelijk was die periode - twee goals in twintig competitiewedstrijden - maar van korte duur, aangezien zijn club Burnley degradeerde naar het Championship.

Door een clausule in zijn contract had Weghorst zekerheid ingebouwd: hij mocht op huurbasis vertrekken als Burnley zou degraderen en dat deed de Nederlander dus ook. Besiktas werd zijn nieuwe club. Bij de Turken beleefde hij een topseizoen met negen goals in achttien wedstrijden.

Internationaal is Weghorst toch vooral bekend vanwege zijn optredens op het EK van 2021 en het WK van 2022. Op het laatstgenoemde toernooi in Qatar zette hij Nederland in vuur en vlam door met twee doelpunten een verlenging af te dwingen in de kwartfinale tegen Argentinië. Daarnaast viel hij internationaal op door zijn woordenwisseling met Lionel Messi. Tijdens het EK in 2021 begon hij als basisspeler en maakte hij de bevrijdende 2-0 in de wedstrijd tegen Oekraïne. In de dramatisch verloren achtste finale tegen Tsjechië moest hij het doen met een invalbeurt.

Nu is zijn contract bij de club ontbonden en maakt de spits de overstap naar Manchester United. Een absolute droomtransfer voor de man die altijd al droomde van een plekje in de top van Engeland.