'Promes moet trainingskamp van Spartak laten schieten door uitleveringsverdrag'

'Promes moet trainingskamp van Spartak laten schieten door uitleveringsverdrag'

13 januari om 18:35
Laatste update: 13 januari om 19:18

Quincy Promes gaat niet mee met Spartak Moskou op trainingskamp naar de Verenigde Arabische Emiraten. De reden: het uitleveringsverdrag tussen Nederland en de rijke oliestaat.

De Russische media maken melding van de reden waarom Promes het trainingskamp zou laten schieten. Spartak Moskou gaf 'privé-redenen' als reden voor de absentie van de Nederlander. De Verenigde Arabische Emiraten is gevaarlijk gebied voor Promes, aangezien de aanvaller in Nederland wordt verdacht van poging tot moord. In Rusland kan de Nederlander volgens de wet niet uitgeleverd worden aan zijn thuisland, maar de oliestaat heeft dat verdrag wel.

Promes zou in 2020 zijn neef in de knie hebben gestoken op een familiefeest. Dit kwam pas naar buiten toen Ajax de aanvaller had verkocht aan Spartak Moskou. Inmiddels zit Promes sinds 2021 in Rusland en is hij nog niet aanwezig geweest bij een zitting omtrent zijn rechtszaak. Hij is ook bezig met het verkrijgen van de Russische nationaliteit. Dit zou betekenen dat hij als staatsburger van het land, helemaal niet meer uitgeleverd hoeft te worden aan Nederland. Ook als hij daadwerkelijk wordt veroordeeld.