Hyballa zat heel diep en werkte aan zichzelf voor NAC-terugkeer: 'Een catastrofe'

Hyballa zat heel diep en werkte aan zichzelf voor NAC-terugkeer: 'Een catastrofe'

23 januari - 09:25
22

Peter Hyballa is als een ander mens teruggekeerd bij NAC Breda. Dat vertelt de trainer in een uitgebreid interview met BN DeStem. Na vier ultrakorte dienstverbanden bij achtereenvolgens Wisla Krakow, Esbjerg fB, Türkgücü München en AS Trencin was het tijd voor bezinning.

Hyballa staat te boek als een geweldige veldtrainer, maar elke keer maakte hij zich met zijn explosieve gedrag onmogelijk. Het stempel van 'ruziemaker' hoopt de Duitser definitief van zich af te schudden in Breda. "De laatste 2,5 jaar was niet goed", concludeert Hyballa. "Ik ken mijn geschiedenis. Wisla Krakow en NAC was sportief oké. Maar ik heb te veel ruzie gehad met mensen. Esbjerg, Türkücü München en Trencin was daarna een catastrofe."

Na zijn vertrek uit Slowakije keek Hyballa in de spiegel. "Ik ben een beetje Jekyll en Hyde. Aan tafel ben ik rustig. Op het veld gebeurt er wat. In Trencin heb ik voor het eerst gevoeld dat het alleen door Peter komt. Die heeft schuld, die heeft schuld en die heeft schuld, was mijn eerste reactie altijd. Nee, jij hebt schuld Peter, zei ik. Ik heb mezelf een spiegel voorgehouden. Dat doet pijn. Toen heb ik gedacht: Wat kan ik doen?"

Hyballa 'flipte vaak', vertelt hij. Met name als hij onrecht en een drukkende autoriteit voelde. "Misschien heb ik nu geleerd om niet altijd eerlijk te zijn en af en toe de kat uit de boom te kijken. Ik moet dingen laten gaan. Vier, vijf aanvragen voor televisieshows heb ik nu afgeslagen. Tot voor kort deed ik dat graag, ook vanwege mijn ego. Ik heb het niet meer nodig. Ik ben trainer. Geen clown of circusartiest."

Nu kan Hyballa naar eigen zeggen tot tien tellen, maar daar moest wel heel veel voor gebeuren. "Ik kwam in een burn-out terecht. Midlifecrisis. Slechte stemming. Depressie. Weet ook niet precies welk woord dat gevoel het beste omschrijft. Ik had geen zin meer en kwam geen stap vooruit. Ik zat vast. Tot november was ik vier maanden kapot. Voetbal interesseerde me niet meer, ik miste het ook niet."

Lees hier het gehele interview van BN DeStem met Hyballa

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie