Supertalent en 'perfecte Ajax-speler': dit is het verhaal van PSV-doelwit Sulemana

Supertalent en 'perfecte Ajax-speler': dit is het verhaal van PSV-doelwit Sulemana

26 januari - 15:20 Laatste update: 15:20
69

PSV probeert de opvolger van Cody Gakpo en/of Noni Madueke uit Frankrijk te halen. Kamaldeen Sulemana, aanvaller van Stade Rennes en bekend van zijn flirts met Ajax, staat hoog op de lijst in Eindhoven. Wat is het verhaal van de Ghanese aanvaller?

Sulemana maakte als tiener vanuit de Right To Dream-academie in Ghana de overstap naar de Deense partnerclub FC Nordsjaelland en staat sinds de zomer van 2021 onder contract in Rennes. Voor veel Nederlandse voetbalvolgers - en met name Ajax-supporters - is de aanvaller géén nieuwe naam.

Nadat het twee jaar geleden niet lukte om Sulemana over te nemen van Nordsjaelland, waagde Ajax in de zomer van 2021 een nieuwe poging. Met succes, zo leek het. De toenmalige directeur Marc Overmars bereikte een akkoord met zowel de club als de speler en alles leek in kannen en kruiken. De transfersom: ongeveer zestien miljoen euro.

Maar toen werd het stil. Het kamp-Sulemana vertraagde de transfer, bleef bedenktijd vragen, waarop Ajax het zat was en de stekker uit de onderhandelingen trok. Kort daarna tekende Sulemana in Frankrijk. De Ghanees was toen al een dag in Amsterdam geweest voor een kennismaking én medische keuring.

Daarmee herhaalde de geschiedenis zich: in 2017 greep Ajax op die manier ook al naast Richarlison, die op het allerlaatste moment voor Watford koos. De Braziliaan transfereerde in de jaren daarna naar Everton en Tottenham Hotspur voor in totaal 100 miljoen euro.

Na het mistasten bij Sulemana lekte uit dat de hoofdrolspeler om een vaste basisplaats gevraagd had en dat Erik ten Hag, destijds trainer van Ajax, dat niet wilde garanderen. Ook zou het management van Sulemana een torenhoge commissie hebben geëist. Aan de andere kant werd niet uitgesloten dat de Amsterdammers geen modderfiguur wilden slaan en dus maar gezegd hebben dat ze zélf de gesprekken hadden beëindigd.

Sulemana stond in die periode ook in de belangstelling van Manchester United en Bayer Leverkusen. Mohammed Kudus typeerde zijn landgenoot en boezemvriend als een 'snelle vleugelspeler, die behendig en slim is'. "Eigenlijk heeft hij alles. Hij past goed bij onze speelstijl, zeker als snelle vleugelaanvaller. Hij kan scoren, assists geven.. Eigenlijk zou hij een perfecte speler zijn voor Ajax."

Sulemana maakte na zijn verhuizing van Ghana naar Denemarken meteen veel indruk. "Hij heeft een enorm potentieel. Echt enorm. En waar Kudus meer tijd nodig had om zijn naam te vestigen, brak Kamaldeen heel snel door", vertelde Ekstra Bladet-verslaggever Gisle Thorsen, die Nordsjaelland op de voet volgt, in 2021 aan VoetbalPrimeur.

Zijn toenmalige trainer Flemming Pedersen vergeleek Sulemana op zijn beurt met niemand minder dan Neymar. "Hij kan net zo goed worden als Neymar. Nee, dat is niet waar: hij kan Neymar-plus worden", verklaarde Pedersen over de Ghanees, die in 2017 in de voetsporen trad van Abdelhak Nouri als beste speler van het Marveld Toernooi. "Geen grap. Zijn techniek en lichaamsbouw zijn volkomen uniek."

In Frankrijk startte Sulemana ook ijzersterk door meteen een supergoal te maken in het competitieduel met RC Lens. De dribbelkoning maakte indruk met zijn techniek en snelheid, maar wist de lijn niet door te trekken. Inmiddels speelt hij een bijrol in Rennes. De club wil hem niet kwijt, mede door de vele blessures in de voorste linie, maar Sulemana heeft mogelijk andere plannen.

In de zoektocht naar een vleugelaanvaller die er meteen staat, is PSV nu uitgekomen bij Sulemana. Ook Southampton en Everton zijn in de markt. Geïnteresseerde clubs zullen méér dan zeventien miljoen euro moeten betalen: PSV ving deze week bot na dat bedrag te hebben geboden, aldus L'Équipe. Datzelfde geldt voor Southampton.

Sulemana twijfelt over zijn toekomst bij Stade Rennes door een gebrek aan speeltijd. Van trainer Bruno Génésio kreeg hij dit seizoen 271 minuten in de Ligue 1, verspreid over dertien wedstrijden. Slechts twee keer stond de gewilde aanvaller aan de aftrap. Vorig seizoen scoorde Sulemana vier keer, nu staat de teller op één doelpunt.

Eerder deze maand probeerde PSV zonder succes Viktor Tsygankov (Girona FC) en Arnaut Danjuma (Tottenham Hotspur) naar Brabant te halen. Volgens het Eindhovens Dagblad is er ook interesse in Bryan Gil, een Spaans talent (21) waar zijn huidige werkgever Tottenham Hotspur vorig jaar nog 25 miljoen euro voor betaalde.

blockquote class="twitter-tweet">

This Guy 💎 @Kamaldeenho10

— Mo Kuku (@KudusMohammedGH) January 16, 2021

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie