Afellay ziet PSV afhaken, Van der Vaart haalt gelijk over De Jong

Van der Vaart: 'Toen denigrerend, nu vindt iedereen De Jong niet goed'

20 februari om 07:47

De titelaspiraties van PSV kunnen voorlopig in de ijskast. Dat stelt oud-speler Ibrahim Afellay, na een dramatische week voor de Eindhovenaren.

De ploeg van Ruud van Nistelrooij verloor donderdag met 3-0 bij Sevilla en zonder de zieke trainer werd zondag met 2-2 gelijkgespeeld bij FC Utrecht. De achterstand op koploper Feyenoord groeide daardoor tot zes punten. "Ze zijn voorlopig afgehaakt in de titelrace", oordeelt Afellay bij Studio Voetbal.

Aanvankelijk was er nog weinig aan de hand in de Domstad. "Wat het met PSV is: het valt op een gegeven moment helemaal uit elkaar. Ze geven zoveel ruimte weg", vervolgt Afellay, die wijst op de rol van Joey Veerman in aanloop naar de 2-2 van Sander van de Streek. "Veerman was deze wedstrijd de controleur. Dan moet je het gevaar aanvoelen als Utrecht de bal verovert. Dan moet je sprinten." De Volendammer liet de Utrechtse doelpuntenmaker echter lopen. "Hier komt de 2-2 uit."

Luuk de Jong
Rafael van der Vaart neemt andermaal Luuk de Jong onder de loep. "Ik heb Luuk de Jong tegen Sevilla weer gezien. Dat is gewoon niet veel", zegt de 109-voudig international. Tegen Utrecht was de spits goed voor een assist en een goal, maar Van der Vaart was opnieuw niet overtuigd. "Ik heb hier een keer gezegd dat hij niet zo goed is en toen kreeg ik heel veel kritiek van anderen, want dat was denigrerend."

Inmiddels ziet Van der Vaart dat De Jong meer kritiek krijgt. "Tegenwoordig hoor ik iedereen roepen dat hij niet zo goed is. Aan de bal is hij ook gewoon niet zo goed. Alleen: als hij voorzetten krijgt, is er niemand die beter kan koppen. Maar die ballen komen niet meer. En dan moet het bij PSV allemaal van Xavi Simons komen."