Ajax presenteert halfjaarcijfers: flinke winst door transfers

Ajax presenteert halfjaarcijfers: toptransfers zorgen voor grote winst

21 februari 2023 om 16:56
Laatste update: 21 februari 2023 om 17:04

Ajax heeft een nettowinst geboekt over de eerste helft van het boekjaar 2022/2023. Dat danken de Amsterdammers aan de grote transfers van afgelopen zomer.

Met name Antony, Lisandro Martínez en Sébastien Haller zorgden voor een record resultaat uit transfers van 117,1 miljoen euro, maakt Ajax bekend. Ook de deelname aan de Champions League hielp mee aan de nettowinst van 76 miljoen euro. Daarmee boert de landskampioen een stuk beter dan een jaar geleden, toen het om 2,5 miljoen ging over het eerste half jaar.

In tegenstelling tot de voorbije seizoenen heeft corona ook geen negatieve impact meer op de financiële resultaten, zo verklaart Ajax. De netto-omzet steeg met twee procent, naar 119,8 miljoen. De voetbalomzet bleef nagenoeg gelijk. Er werden weliswaar minder Europese premies verdiend, maar door het versoepelen van de coronamaatregelen stegen de recettes. Ook voor de deelname van spelers aan het WK in Qatar kreeg Ajax een vergoeding van de FIFA. De kosten bij Ajax stegen licht tot 97,9 miljoen. Een groot deel van dat bedrag is de club kwijt aan salariskosten en wedstrijdgerelateerde kosten.

Het eigen vermogen steeg van een kleine tweehonderd miljoen naar 273 miljoen euro. De liquide middelen bedragen 41,5 miljoen euro. Ajax verwacht over het gehele boekjaar 2022/2023 een positief nettoresultaat vanwege de transferinkomsten en de inkomsten uit Europees voetbal.