Ajax op rapport: enkele zware onvoldoendes na kansloze aftocht

Spelersrapport: enkele zware onvoldoendes na kansloze aftocht van Ajax

23 februari 2023 om 22:58

Voor Ajax zit het Europa League-avontuur er alweer op. De Amsterdammers verloren donderdag vrij kansloos met 3-1 bij Union Berlin. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit aan de Ajacieden.

Gerónimo Rulli – 4: De penalty had hij nog bijna gehad, maar door een kapitale blunder van Rulli stond Ajax halverwege voor een schier onmogelijke opgave. De kopgoal van Doekhi was hard en daardoor lastig te stoppen.

Devyne Rensch – 4,5: Rensch liet zich verdedigend een keer in de luren leggen en de opbouw blijft een aandachtspuntje. Hij kwam zelf ook een keer in kansrijke positie, maar de rust en het overzicht ontbraken.

Jurriën Timber – 5: Timber dribbelde een aantal keer goed in, waarmee hij Union Berlin tot keuzes dwong. In de opbouw sloeg hij Rensch wel vaak over. Bij de 3-1 werd hij in de lucht afgetroefd door Doekhi, die een kop groter is.

Calvin Bassey – 5: De handsbal en de daaropvolgende penalty waren bijzonder ongelukkig. Bassey had echter ook zijn handen vol aan Sheraldo Becker en oogde soms wat onbeholpen. Daarnaast had hij meer oog kunnen hebben voor de (spaarzame) loopacties van Bergwijn.

Edson Álvarez – 6: De Mexicaanse balafpakker scoort eigenlijk altijd een voldoende. Natuurlijk heeft hij zijn beperkingen, maar het is inmiddels wel duidelijk bij Ajax wat ze wel en niet in huis hebben met Álvarez.

Steven Berghuis – 5: Van Berghuis wordt verwacht dat hij voor de creatieve ingevingen zorgt, maar dat lukte hem te weinig. De spelmaker was aanvankelijk druk met de grensrechter en aan de bal handelde hij te langzaam.

Davy Klaassen – 5,5: Klaassen wordt vaak verweten dat hij onzichtbaar is, en niet onterecht, maar hij was wel aanspeelbaar voor Tadic. Met iets meer geluk had hij een penalty gekregen en hij was ook betrokken bij de enorme kans van Kudus na een uur.

Kenneth Taylor – 4,5: Taylor probeerde energie en venijn in het duel te stoppen. Dat lukte aanvankelijk nog wel aardig, maar de jonge middenvelder zakte ver weg. Hij had moeite op dit niveau en speelde alleen maar breed.

Mohammed Kudus – 5: Hij liep een paar keer onhandig buitenspel en had sowieso weinig geluk met zijn acties. De Ghanese dribbelaar gaf Ajax na rust nog even hoop na een inzet van Bergwijn, maar verprutste een enorme kans op 3-2.

Dusan Tadic – 6: De Servische aanvoerder werd vaker gevonden dan in de heenwedstrijd en leidde een grote kans in na een goede balverovering. Veel bij Ajax moet nog steeds van Tadic komen.

Steven Bergwijn – 5,5: Bij vlagen laat Bergwijn wel wat beterschap zien. Alleen is het nog erg broos. Hij wist een grote kans niet af te maken en had hij ook wat slordigheden. Daarentegen stond hij wel aan de basis van de Ajax-goal.

Invallers
Brian Brobbey – x: Speelde te kort voor een beoordeling.

Lorenzo Lucca - x: Speelde te kort voor een beoordeling.

Francisco Conceição - x: Speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer
John Heitinga – 5,5: Ajax leek iets beter te beginnen dan een week geleden, maar bij rust stond het al met 2-0 achter. De Amsterdammers blijken gewoon niet in staat om teams van dit niveau in de problemen te brengen. Heitinga schoof wat in zijn opstelling, maar het effect bleef uit. Voor de beginnend trainer is nog voldoende werk aan de winkel.