Kritiek op keuze Heitinga: 'Steeds moest Bassey dat repareren'

Kritiek op keuze Heitinga: 'Steeds moest Bassey dat repareren'

27-02-2023 07:55
96

Ibrahim Afellay en Pierre van Hooijdonk zijn van mening dat Ajax behoefte heeft aan Calvin Bassey. De Amsterdammers bleken ook in de uitwedstrijd tegen Vitesse bijzonder kwetsbaar, maar sleepten wel een 1-2 zege uit het vuur.

Coach John Heitinga bracht halverwege Bassey in om orde op zaken te stellen. "Het is een terugkerend probleem. Ajax is verschrikkelijk kwetsbaar met ruimtes in de rug en in de omschakeling, ook tegen de kleinere ploegen. Tegen Vitesse bleek dat ook weer", reageert Afellay bij Studio Voetbal. "Ze geven zó veel ruimtes weg… Ik heb al eerder gezegd: Bassey is verschrikkelijk kwetsbaar aan de bal, maar voegt wel heel veel toe zónder bal. Hij is fysiek sterk en snel. Dan zou ik eerder voor hem centraal in de verdediging kiezen, om wat meer zekerheid in te bouwen."

Pierre van Hooijdonk plaatst vraagtekens bij de keuze van Heitinga om de Nigeriaanse Engelsman op de bank te zetten. "Je kent de kwaliteiten van Vitesse. Million Manhoef is een plaag voor elke ploeg, want hij is razendsnel. En toch zet je Edson Álvarez daar neer. Ajax heeft dit probleem de afgelopen weken elke keer gehad, en steeds was Bassey degene die het moest repareren. En dat lukte dan ook. Nu speel je weer tegen een soort Sheraldo Becker, maar komt er in een trainershoofd op: weet je wat, ik ga toch met Álvarez in het centrum spelen. Daar snap ik echt helemaal niets van."

Bergwijn en Kudus
Aan tafel klinkt opnieuw verbazing over de vorm van Steven Bergwijn. "Het is wel een wereld van verschil met hoe hij zich in het begin manifesteerde bij Ajax. Maar hij niet alleen, er zijn er nog wel meer bij Ajax die helemaal uit vorm zijn. Het is enorm los zand en het oogt kwetsbaar", aldus Afellay.

De oud-international ziet nog wel lichtpuntjes voor Ajax in de titelstrijd met Feyenoord. "Het is wel lekker om een speler als Mohammed Kudus in je team te hebben. Die had weer heel goede momenten. Als hij in de eindfase ook nog wat meer controle houdt... Maar hij is zo verschrikkelijk sterk, snel en creatief. Uit het niets kan hij iets creëren."