'Kon niet bij Ajax spelen zonder mijn pa'

'Kon niet bij Ajax spelen zonder mijn pa, hij bracht me ongeacht tijdstip altijd'

2 maart om 13:22

Alexander Büttner bewaart goede herinneringen aan zijn tijd in de jeugdopleiding van Ajax. De linksback speelde tot zijn zestiende in Amsterdam, tot hij het reizen niet meer kon combineren met het voetballen bij de club. Donderdagavond staat hij weer tegenover zijn oude werkgever.

Als klein jongetje kwam Büttner in de jeugd van Ajax terecht. In gesprek met de clubkanalen blikt hij terug op die tijd. "Zonder mijn pa had ik niet bij Ajax kunnen spelen", vertelt de linksback. "Hij bracht mij altijd, ongeacht het tijdstip, naar Ajax. Dan vertrokken we thuis om zes uur in de ochtend en kwamen we om twaalf uur 's nachts pas thuis. We groeiden naar elkaar toe, ook omdat we samen het doel hadden dat ik profvoetballer zou worden."

In het seizoen 2002/03 kwam Büttner in de C2 van de landskampioen terecht. "Ik dribbelde veel, had een goede pass en een hard schot in mijn linker. Vandaar dat ik de bijnaam Koeman kreeg van mijn teamgenoten", blikt hij terug. Uiteindelijk moest Büttner toch vertrekken bij Ajax. Het reizen was niet meer te combineren met Ajax, terwijl hij weigerde om naar een gastgezin te gaan. "Daarom heb ik gekozen om bij Vitesse te gaan voetballen."

Nu staat Büttner weer tegenover zijn oude club met De Graafschap in de KNVB Beker. In de tussentijd speelde hij voor onder meer Manchester United, Dynamo Moskou en RSC Anderlecht. "Het is vooral mooi dat we tegen een tegenstander van het kaliber Ajax kunnen spelen. Het zal een geweldige wedstrijd gaan worden met een uitverkochte Vijverberg. We moeten alles geven om resultaat te boeken en iedereen moet duizend procent gefocust zijn."