Atteveld over situatie in Kiev: 'Vannacht weer 35 rakketten'

Atteveld nog in Kiev ondanks oorlog: 'Spelers trainen door tijdens luchtalarm'

9 maart om 19:12

Raymond Atteveld is sinds vorige zomer assistent-trainer bij Zorya Luhansk en is daardoor getuige van de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. De voormalig coach van Roda JC en ADO Den Haag vertelt bij ESPN over zijn ervaringen.

"Het is niet makkelijk, zoals je zult begrijpen. We hebben met beperkingen te maken. Luhansk is totaal onveilig. Ik woon op dit moment in Kiev en hier spelen we onze wedstrijden. Er zijn enkel wat mensen van beide clubs aanwezig en af en toe wordt de wedstrijd stilgelegd door een luchtalarm."

Ook de voorbije nacht was onrustig door Russische luchtaanvallen. "Ik geloof dat er weer 35 raketten zijn afgevuurd op Oekraïne, waarvan dertig richting Kiev", stelt Atteveld. "Er zijn inslagen bij ons in de buurt geweest en er zijn stafleden die de ramen hebben horen trillen." Het lijkt een bijna onwerkbare situatie. "Wij hakken al een tijdje met dit bijltje. Wij gaan een beetje over tot de orde van de dag. De spelers reageren tijdens de training soms niet eens meer op een luchtalarm. De mensen hebben hier iets onverzettelijks over zich heengekregen, ze laten zich niet uit het veld slaan. Maar het blijft natuurlijk verschrikkelijk."

Atteveld heeft er wel even aan gedacht om terug te keren naar Nederland. "Wij gingen ervan uit dat we in Polen of Turkije zouden spelen en toen is er eind augustus besloten dat we toch in Oekraïne zouden spelen. Mijn gezin en ik waren wel in rep en roer, maar ons werd op het hart gedrukt dat Kiev het meest veilig was. Maar ondertussen is wel verschrikkelijk veel neergekomen."

"Een paar maanden geleden was er een moment dat ik dacht: nu kijk ik het nog één of twee dagen aan, dan moet ik echt een beslissing nemen. Dat werd ook zachtjes ingefluisterd door mijn gezin, maar daarna was het weer een periode redelijk rustig", aldus Atteveld, die aan het woord kwam met het oog op het Europa League-duel van Feyenoord met het Oekraïense Shakhtar Donetsk. Die wedstrijd wordt donderdagavond in Warschu gespeeld.